Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 3.677/ 2012 privind echivalarea si recunoasterea actelor de studii obtinute in strainatate care nu corespund celor 3 cicluri de studii universitare tip Bologna implementate in Romania a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 244, din 11 aprilie 2012.
In conformitate cu dispozitiile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 172/1998 p rivind ratificarea Conventiei cu privire la recunoasterea atestatelor obtinute in invatamantul superior in statele din regiunea Europe i, adoptata la Lisabona la 11 aprilie 1997, in baza Hotararii Guvernului nr. 49/1999 privind infiintarea Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor si a Ordinului ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 4.022/ 2008*) privind organizarea si functionarea Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, cu modificarile ulterioare, in conformitate cu Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 3.223/2012 pentru aprobarea Metodologiei de recunoastere a perioadelor de studii efectuate in strainatate, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului emite prezentul ordin.
Art. 1. -
(1) Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor recunoaste, in vederea accesului pe piata fortei de munca, nivelul actelor de studii obtinute in strainatate care nu corespund celor 3 cicluri de studii universitare tip Bologna implementate in Romania
(2) Institutiile de invatamant superior acreditate din Romania echivaleaza actele de studii obtinute in strainatate care nu corespund celor 3 cicluri de studii universitare tip Bologna implementate in Romania, in vederea continuarii studiilor in Romania in cadrul aceluiasi ciclu de studii universitare cu cel absolvit in strainatate
(3) Actele de studii obtinute in strainatate care corespund celor 3 cicluri de studii universitare tip Bologna implementate in Romania, din punctul de vedere al duratei, numarului de credite transferabile acumulate si al specializarii, se recunosc si se echivaleaza in continuare de catre Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor.
Art. 2. -
(1) Echivalarea si recunoasterea studiilor prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) se aplica pentru:
a) diplome de licenta care nu corespund numarului minim de credite/ani de studii aprobat prin hotarare a Guvernului pentru programele de studii si specializarile acreditate/autorizate din Romania;
b) diplome de master a caror durata, cumulata cu durata ciclului de studii universitare de licenta, nu atesta cel putin 300de credite de studii transferabile
(2) Diplomele care dau acces la invatamant superior obtinute in strainatate se echivaleaza sau se recunosc de catre Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, in vederea admiterii in Romania la ciclul I - studii universitare de licenta.
Art. 3. -
(1) Institutiile de invatamant superior elaboreaza o metodologie proprie pentru echivalarea si recunoasterea diplomelor prevazute la art. 2
(2) Centrele de resurse de informare si documentare, denumite in continuare CRID, infiintate in baza art. 2 din Metodologia de recunoastere a perioadelor de studii efectuate in strainatate, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 3.223/2012, pun in aplicare dispozitiile metodologiei mentionate la alin. (1)
(3) In procedura de evaluare in vederea recunoasterii si/sau a echivalarii diplomelor prevazute la art. 2, CRID-urile analizeaza si verifica:
a) statutul institutiei de invatamant superior emitente;
b) nivelul diplomei;
c) numarul de ani de studii;
d) numarul de credite/puncte transferabile acumulate;
e) domeniul de studiu/profilul/programul de studiu/specializarea/forma de invatamant;
f) curriculumul;
g) volumul de munca/rezultatele invatarii;
h) calificarea profesionala.
Art. 4. - Dosarele de echivalare sau recunoastere care se incadreaza in prevederile art. 1 alin. (3), depuse la institutiile de invatamant superior, se transmit de catre aceste institutii Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, cu respectarea cadrului general de organizare si desfasurare a admiterii in cele 3 cicluri de studii universitare.
Art. 5. - Prevederile prezentului ordin se aplica cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana.
Art. 6. - De la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, institutiile de invatamant superior transmit Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, la fiecare 6 luni, o statistica cu privire la situatia dosarelor de echivalare a diplomelor mentionate la art. 2 alin. (1).
Art. 7. - Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor si institutiile de invatamant superior vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 8. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, Catalin Ovidiu Baba
Bucuresti, 4 aprilie 2012.
Nr. 3.677.
__
*) Ordinul nr. 4.022/2008 nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Comentarii articol (1)