avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum sunt considerate studiile efectuate prin regimul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum sunt considerate studiile efectuate prin regimul Bolognia S sau SSD?

am terminat studiile universitare la facultatea Spiru - Haret din Bucuresti de 3 ani - ID si datorita modificarii Legii Invatamantului prin care se specifica modificarea studiilor de la 4 ani la 3 ani nu stiu cum sunt considerate - studii de scurta durata sau de lunga durata? Pentru ca trebuie sa fac incadrarea si nu se stie cum . CINE S-A MAI CONFRUNTAT CU ASA CEVA?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:04, 6 Septembrie 2008
cinela a scris:

am terminat studiile universitare la facultatea Spiru - Haret din Bucuresti de 3 ani - ID


Universitatea Spiru Haret s-a conformat imediat intelegerii (de la Bologna) a tuturor tarilor europene la o durata de studii de trei ani. Si Romania este semnatara a acestui acord. Dar Guvernul Roman are o alta viziune interna privind durata studiilor universitare initiale ( nu de trei ani ci de 4 ).
Pe de alta parte avem o legislatie salariala care cuprinde diferente intre studiile de 3 si de 5 ani anterioara intelegerii.
In europa 5 ani corespunde terminarii studiilor de master. La noi cu noua legislatie 6 ani de studii iti trebuie ca sa ai si master. S-a creat o ceata determinata discrepante privind aprecierea salariala a studiilor celor care au studiat in vechiul sistem si a celor care au studiat si absolvit in noul sistem, intre recunosterea europeana a studiilor si recunoasterea nationala a lor. Intre valoarea pregatirii si absolventilor cu "forma scurta" si cu forma lunga".


... modificarea studiilor de la 4 ani la 3 ani nu stiu cum sunt considerate - studii de scurta durata sau de lunga durata?


Buna intrebare si fireasca. Hai sa gandim strict matematic si logic. 3 ani de studiu reprezinta trei sferturi din 4 ( aici in al patrulea an se studiaza efectiv in primul semestru si in al doilea se pregateste proiectull de licenta ) . Se poate vorbi de scurt si lung cand diferenta este atat de mica. Eventual putem discuta de mai lung sau mai scurt dar de lung si scurt in nici un caz.

Dar sa vedem un al doile a aspect. Un absolvent cu cinci ani ( in vechiul sistem are forma lunga de apreciere salariala, iar un absolvent cu 4 ani de studiu are tot forma lunga de salarizare. Dar intre ele exista o diferenta de durata aproape echivalenta cu cea intre absolvirea a 3 si a 4 ani de studiu.

Dar nu sunt sigurele anomalii care patrund in societate si se mentin nejustificat de mult.
Poate cineva "acolo sus" va face 'lumina legislativa" in subiect.


Pentru ca trebuie sa fac incadrarea si nu se stie cum .


Daca incadrarea se face in zona privata nu e nici o problema. Patronul va da cat vrea ( in sus ) ca in jos e limitat.

Daca incadrarea e in zona bugetara cred ca e bine sa intrebati direct la MInisterul Muncii.

CINE S-A MAI CONFRUNTAT CU ASA CEVA?


Sunt convins ca foarte multe persoane. Solutia "sigura" pentru cei de la persoanal este sa va incadreze la studii de scurta durata "ca ce e sigur e sigur" si "dormim linistiti".

Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Indiferent unde te vei angaja (privat - bugetari) studiile tale nu sunt considerate studii superioare de scurta durata .
Conform Legii nr.288/2004 :
ART. 4
(1) Studiile universitare de licenţă corespund unui număr cuprins între minimum 180 şi maximum 240 de credite de studiu transferabile, conform Sistemului european de credite de studiu transferabile (ECTS).
(2) În sensul prezentei legi, creditele de studiu transferabile sunt valori numerice alocate unor unităţi de cursuri şi altor activităţi didactice. Prin creditele de studiu transferabile se apreciază, în medie, cantitatea de muncă, sub toate aspectele ei, efectuată de student pentru însuşirea unei discipline.
(3) La învăţământul de zi, durata normală a studiilor universitare de licenţă este de 3 - 4 ani şi corespunde unui număr de 60 de credite de studiu transferabile pentru un an de studiu. Durata studiilor de licenţă pentru învăţământul tehnic este de 4 ani.
(4) La învăţământul seral, durata studiilor pentru obţinerea numărului de credite de studiu transferabile, necesare absolvirii, este mai mare cu un an faţă de cea de la învăţământul de zi în domeniul respectiv.
(5) Durata studiilor pentru obţinerea creditelor de studiu transferabile la învăţământul cu frecvenţă redusă şi la distanţă se reglementează prin hotărâre a Guvernului.
(6) Studiile universitare de licenţă asigură un nivel de calificare adecvat exercitării unei profesii în vederea inserţiei pe piaţa forţei de muncă, prin cunoştinţe generale şi de specialitate corespunzătoare.
(7) În cadrul studiilor universitare de licenţă este obligatorie efectuarea unor stagii de practică.

Cu alte cuvinte doar pentru cei cu specializare tehnica (ingineri, medici, arhitecti) durata studiilor trebuie sa fie de 4 ani .
Pentru celelalte specializari durata studiilor este de 3 ani .
Nu mai exista invatamant superior de scurta durata si de lunga durata . Acum exista doar invatamant superior .
Pot fi incadrati pe studii superioare de scurta durata doar absolventii de colegiu.
Pentru cei care doresc sa urmeze o cariera in domeniul stiintific, academic, sau doresc sa ocupe un post de conducere este indicat sa faca un master, eventual si un doctorat .
O mare gaselnita inventata de angajatii din cadrul universitatilor este urmatoarea : "daca nu faci si un master nu iti vor fi recunoscuti cei 3 ani de studii superioare ."
Nu va lasati pacaliti, deoarece doresc sa mai incaseze niste bani de la bietii studenti care de cele mai multe ori nu verifica corectitudinea informatiile primite de la secretariatele universitatilor .
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
putica, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.Am sa fac o intrebare si la directia muncii.
:) Mai bine incercati cu o intrebare la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Ei sunt cel mai in masura sa va spuna cum sunt considerate aceste studii.
La Directia Muncii nu o sa gasesti raspunsul la intrebarea ta . Cum spunea ELIS mai degraba la Ministerul Educatiei .
Cel mai bine citeste Legea 288/2004 . Acolo vei gasi raspunsul la intrebarea ta . Ce este scris acolo este sfant . Orice alta informatii primite din alte surse si care contrazic Legea 288/2004 sunt nule .
Legea 288/2004 abroga articolele cu privire la efectuarea studiilor de scurta durata sau lunga durata dupa cum urmeaza :
ART. 20 din legea 288/2004
Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62 - 65, art. 72 alin. (4) - (6) şi ale art. 73 alin. (1) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 57 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar are caracter deschis şi se organizează sub formă de:
a) învăţământ universitar de scurtă durată;
b) învăţământ universitar de lungă durată.
ART. 62 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar de scurtă durată este de 3 ani, cu excepţia cazului prevăzut la art. 64 alin. (2), şi este organizat în colegii universitare, în cadrul instituţiilor de învăţământ universitar de lungă durată.

Daca doresti te pot ajuta cu toata legislatia cu privire la efectuarea studiilor superioare .
Mult succes la angajare si nu te lasa pacalit(a) de oameni slab pregatiti din punct de vedere profesional sau rauvoitori .
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
putica, utilizator

Alte discuții în legătură

Studii superioare de scurta durata flori9 flori9 Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un ... (vezi toată discuția)
Ce fel de studii sunt? tudor1973 tudor1973 Am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica ,,Stefan cel Mare,, Suceava specializarea contabilitate si informatica de gestiune in anul ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre studii superioare si ssd cocuta1973 cocuta1973 Buna ziua, As dori si eu parerea dumneavoastra cu privire la diferenta dintre studiile superioare si SSD (studii scurta durata). Se face cumva vreo referire ... (vezi toată discuția)