avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... studii superioare de scurta durata
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

studii superioare de scurta durata

Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un angajat intr-una din categorii?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:27, 29 Decembrie 2011
Si ar mai fi o intrebare: ce act normativ defineste categoriile studii de scurta/lunga durata?
Pana in 2004,invatamantul superior era organizat ca invatamant de scurta durata ,cu durata pregatirii de 3 ani, in colegii universitare si st. superioare de lunga durata cu durata de 4,5,6 ani,in functie de profil in facultati.Deci diferenta consta in nr. de ani de studiu si competentele obtinute in urma absolvirii.
Astfel ssd pregateau subinginerii,sau tehnicianul economist de ex.pe cand st. superioare de lunga durata inginerul sau economistul.
Din 2004,odata cu Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare, ssd au disparut,vorbim despre ciclului I si II (Bologna) ,respectiv licenta ,master care se echivaleaza cu studiile superioare de lunga durata de pana atunci din pc. de vedere al salarizarii si incadrarii in sist. bugetar.La bugetari
sunt posturi care necesita st. superioare de lunga durata si posturi care necesita st. superioare de scurta durata,nominalizate distinct,un absolvent de ssd nu va putea fi incadrat pe un post ce necesita st. sup.
In privat nu se face insa diferenta,in cele mai multe dintre cazuri dintre ssd si st. sup.lunga durata,respectiv master,licenta,cu toate ca ar trebui ...toti sunt considerati absolventi st.superioare.


@rosu gh,

Legea invatamantului (cea veche)reglementa cele 2 categorii de studii:
Sectiunea a 2-a
Invatamantul universitar de scurta durata

Art. 62. - (1) Invatamantul universitar de scurta durata este de 3 ani, cu exceptia cazului prevazut de art. 64 alin. (2), si este organizat in colegii universitare, in cadrul institutiilor de invatamant universitar de lunga durata.
(2) Infiintarea colegiilor universitare se aproba de catre Ministerul Invatamantului, la propunerea senatului institutiei de invatamant superior.
.........
Sectiunea a 3-a
Învatamântul universitar de lunga durata

Art. 66. - (1) Învatamântul universitar de lunga durata se desfasoara in universitati si in alte institutii echivalente, precum: institute, academii, conservatoare, in facultati si la specializari autorizate sau acreditate. (2) Infiintarea de noi facultati se aproba de catre Ministerul Învatamântului, iar structura acestora, de catre senatele universitare
..........
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
ContSters136493, utilizator
flori9 a scris:

Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un angajat intr-una din categorii?


Studiile de scurta durata sunt echivalentul colegiilor universitare , institutelor de invatamant superior cu o durata de 3 ani ... de exemlu, subinginerii au SSD

Studiile de lunga durata sunt cele care au o durat de 4-5 ani ... de exemplu, inginerii au SLD

Criterii de incadrare se pot stabili in regulamentul intern al angajatorului ... de altfel, in unele ccm -uri exista coeficienti de ierahizare pentru salarizare diferiti in astfel de situatii ...
Legea invatamantului nr.1 din 05.01.2001 spune la
ART. 149 alin. 3 "învăţământul universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durată de 3 ani, cu ciclul I studii universitare de licenţă, potrivit legii."
Iar
ART. 153
(1) Programele de studii universitare de master reprezintă al II-lea ciclu de studii universitare
şi se finalizează prin nivelul 7 din EQF/CEC şi din Cadrul Naţional al Calificărilor. Acestea au o
durată normală de 1 - 2 ani şi corespund unui număr minim de credite de studii transferabile,
cuprins între 60 şi 120. Pentru profesii reglementate prin norme, recomandări sau bune practici
europene, ciclul I şi ciclul II de studii universitare pot fi oferite comasat, într-un program unitar
de studii universitare cu o durată cuprinsă între 5 şi 6 ani, la învăţământul cu frecvenţă, în
condiţiile prezentei legi, diplomele obţinute fiind echivalente diplomei de master.
(2) Diploma de absolvire sau de licenţă a absolvenţilor învăţământului superior de lungă
durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate.


Cred ca de aici reiese cat se poate de clar faptul ca licentiatii pimului ciclu tip Bologna se incadreaza la studii suprioare de scurta durata, iar cei care au si diploma de master echivaleaza studiile superioare de lunga durata.


"Cred ca de aici reiese cat se poate de clar faptul ca licentiatii pimului ciclu tip Bologna se incadreaza la studii suprioare de scurta durata, iar cei care au si diploma de master echivaleaza studiile superioare de lunga durata. "


(3) Pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei, Cercetării,
Tineretului şi Sportului poate echivala printr-o metodologie specifică, pe baza ECTS/SECT,
învăţământul universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durată de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licenţă, potrivit legii.

Nu ati citat integral alin.(3)Situatia descrisa de acest alin.este pt. un caz particular,aplicabil doar in invatamant,pt. a da posibilitatea cadrelor didactice care au absolvit institutele pedagogice de a fi reincadrate(echivalate) ca profesori cu st. superioare de lunga durata.(deci tot pt. sect.bugetar,unde asa cum aratam,salarizarea este diferita pt. ssd si st. sup)

Sunt 2 situatii clare in practica:
1. unitatile bugetare,in care exista posturi si salarizare cu ssd si posturi /salarizare cu st. superioare,aici intrand st. superioare lunga durata,licenta ,masterul din prezent
2. firmele private care in marea majoritate a cazurilor solicita fie st. medii(N5),fie st.superioare,(N6),aici intrand inclusiv ssd ul.Nu pot sa dau aici numele unor corporatii prezente in RO care intr-adevar respecta la incadrare EQFul cerut de standardul ocupational al posturilor si fac distinctie intre N6 si N7.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot promova pe studii superiore daca am absolvit o facultate de 3 ani? Raluk24 Raluk24 Sunt absolventa a Facultatii de management financiar contabil promotia 2010 (durata studiilor 3 ani), 180 credite de stiudiu transferabile (ECTS), licentiata ... (vezi toată discuția)
Studii superioare sau studii superioare de scurta durata CYF CYF Am un candidat la concurs care a terminat studiile superioare cu durata de 3 ani. Pe ce post poate fi incadrat? S sau SSD. Multumesc. (vezi toată discuția)
Ce fel de studii sunt? tudor1973 tudor1973 Am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica ,,Stefan cel Mare,, Suceava specializarea contabilitate si informatica de gestiune in anul ... (vezi toată discuția)