Situatia prezentata de user
Un cuplu a avut un singur copil. De asemenea, averea acestora o constituie o bucata de pamant, in titlul de proprietate fiind trecut numele sotiei.
Intrebarile userului
In urma decesului acestora, trebuie facuta succesiunea pentru a primi titlul de proprietate? Care sunt pasii care ar trebui urmati in acest sens?
Raspunsurile userilor pe aceasta tema
Un utilizator al forumului considera ca succesiunea trebuie deschisa, fiind necesara consultarea unui notar caruia i se vor prezenta inscrisurile doveditoare (titlu proprietate, certificate deces, etc.). Totodata, pot fi adusi doi martori care cunosc situatia familiei (vecini, prieteni, alte rude, etc.).
O alta persoana precizeaza deschidrea succesiunii se face prin intocmirea documentului "Sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale" (Anexa nr. 24, Model 2006 ITL 024).
In acelasi timp, ul anlt user subliniaza ca nu trebuie mers la judecatorie cat timp este vorba de un singur mostenitor.
Un alt utilizator explica faptul ca succesiunea se deschide prin moarte.
De la momentul mortii, patrimoniul defunctului trece la mostenitori, deoarece nu poate exista un patrimoniu fara titular, asa cum nu poate exista o persoana fizica fara un patrimoniu.
Trecerea dreptului de proprietate de la defunct la mostenitor se face in primul rand prin acceptarea mostenirii de catre mostenitor, acceptare care poate fi tacita sau expresa (prin declaratie autentica).
Potrivit acestuia, urmatorul pas il reprezinta dezbaterea succesiunii care, de regula, are loc in fata unui notar public. Ca urmare a dezbaterii succesiunii, notarul public elibereaza un certificat de mostenitor care face dovada calitatii de mostenitor, a masei succesorale si a cotelor ce revin fiecarui mostenitor in parte.
Dovada calitatii de proprietar al unuia sau mai multor bunuri cuprinse in masa succesorala, se face cu titlul de proprietate si cu certificatul de mostenitor.
Procedura in fata instantei de judecata, privind o eventuala dezbatere succesorala pe cale judecatoreasca, are ca scop acelasi lucru, plus un eventual partaj succesoral, dar numai atunci cand mostenitorii nu se inteleg.
Insa, in cazul existentei unui singur mostenitor, clar procedura succesorala se face in fata notarului public.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro!
Comentarii articol (8)