Pe forumul Avocatnet.ro a fost discutata situatia in care singurului mostenitor ii revine, odata cu intrarea in posesia mostenirii, obligatia de a achita taxa pe care unul dintre parinti sau nu a platit-o in momentul in care a ramas vaduv.
Situatia prezentata de user
Unei persoana i-a decedat mama, in februarie 2006, insa, in acel moment nu a facut succesiunea, ci doar a dat o declaratie la notar prin care renunta, in favoarea tatalui, acea persoana fiind unicul fiu.
Recent, a decedat si tatal acestei persoane, iar acesta a gasit actul original de vanzare cumparare al casei care e pe numele mamei si un act notarial intitulat "TESTAMENT UNIVERSAL", in care sotia ii lasa sotului toate bunurile mobile si imobile, dupa decesul ei. In fapt este vorba de o casa si un teren unde au locuit acestia, ambele fiind pe numele mamei.
Intentia mostenitorului este de a trece pe numele celor doi copii ai sai respectiva proprietate.
Situatia prezentata de user
Cand se va deschide succesiunea dupa decesul tatalui, persoana in cauza va fi nevoita sa plateasca si pentru succesiunea dupa mama? Sau se va tine cont de declaratia la notar in favoarea tatalui si de acel testament?
Raspunsurile si explicatiile userilor
Un user considera ca tatal trebuia sa plateasca impozitul pe succesiune, daca nu a dezbatut-o in maxim 2 ani de la decesul mamei. Astfel ca, acum, in sarcina mostenirii lasate de tata este inclus si acest impozit. Asadar, mostenitorul va plati, daca vrea mostenirea dupa tata.
Si un alt user considera ca pentru a beneficia de pe urma mostenirii tatalui, trebuie intai dezbatuta succesiunea de pe urma mamei. Astfel incat, doar dupa ce se obtine un certificat de mostenitor, se vor putea trece bunurile mostenite pe numele celor doi copii ai mostenitorului.
Un alt user mentioneaza ca, desi testamentul este valabil, nu inseamna ca nu trebuie dezbatuta mostenirea. Taxa de succesiune nu urmeaza a fi platita de doua ori, userul explicand ca va fi achitata doar dupa mama si doar pentru ca tatal nu a achitat sau dezbatut la timp. Insa, se poate evita plata de doua ori a impozitului daca se dezbate mostenirea in termen de 2 ani de la decesul tatalui.
Userul adauga si faptul ca impozitul pe mostenire e de 1%, iar pe langa acesta sunt onorarii notariale.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)