avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lamuriri succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lamuriri succesiune

Mama mea a decedat in februarie 2006,nu am facut succesiunea de fapt am dat o declaratie la notar ca renunt in favoarea tatalui meu .Mentionez ca sunt unicul lor fiu,acum a murit si tatal meu.Parintii mei au o casa si teren unde au locuit care au fost doar pe numele mamei mele.Acum la decesul tatalui am gasit actul original de vanzare cumparare al casei care e pe numele mamei.Tot acum am gasit un act notarial "TESTAMENT UNIVERSAL"facut de parintii mei in care mama ii lasa lui tata toate bunurile mobile si imobile dupa decesul ei.
Intrebarea mea este acum cand voi deschide succesiune dupa decesul tatalui meu voi fi nevoit sa platesc si pentru succesiunea dupa mama ? sau se va tine cont ca am dat declaratie la notar ca renunt in favoarea tatalui si de acel testament si voi plati doar taxele de succesiune dupa tatal meu.
Mentionez ca sunt singurul lor fiu si am 2 copii iar acum as vrea sa trec direct pe numele copiilor aceasta proprietate.
Aceata fiind de fapt si dorinta parintilor mei ca aceasta casa sa ramana copiilor mei dupa moartea lor.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lilysta , utilizator 18:42, 16 Decembrie 2008
Trebuia să platească tatal dv. impozit pe succesiune daca nu a dezbătut-o în maxim 2 ani de la decesul mamei. Acum, in sarcina moştenirii lăsate de tata e şi acest impozit... Deci tot dv. il veti plati, daca vreţi mostenirea dupa tată.

Cu "trecerea" pe numele copiilor dv., intrebaţi la notar, e mai dificil dacă sunt minori, cu Autoritate Tutelară etc.
Multumesc pentru raspuns.
Dar vreau sa mai fac cateva precizari tatal meu a fost veteran de razboi.,are vreo im,portanta acest lucru ? tinand cont ca era scutit de plata unor taxe si impozite?
Un alt aspect ,acel testament facut intre ei ma poate avantaja,adica e posibil sa nu mai platesc si taxa de succesiune dupa mama ?si toata proprietatea sa fie considerata a lui si eu sa fac doar succesiunea dupa tata ?Adica ma intelegeti problema mea este daca pot beneficia de niste avantaje si sa nu fiu nevoit sa platesc niste taxe si impozite foarte mari la stat de 2 ori.
Nu aveti cum sa evitati plata taxelor legale.
Ca sa puteti beneficia de pe urma mostenirii tatalui, trebuie intai sa dezbateti succesiunea de pe urma mamei.
Doar dupa ce obtineti certificat de mostenitor, puteti sa treceti bunurile mostenite pe numele copiilor (donatie, vanzare-cumparare)!
Deci sa inteleg ca acea declaratie data la notar si acel testament nu au nici o valoare si succesiunea dupa mama trebuie facuta oricum ?!
Cum se calculeaza taxele de succesiune ?
Cat la suta din valoarea mostenirii ?conteaza data decesului ?se mai platesc si niste taxe impozite in plus daca au trecut mai mult de 2 ani ?
Ba da, sunt valabile, dar nu inseamna ca nu trebuie dezbatuta mostenirea...
Nu platiti de 2 ori, numai dupa mama, daca platea tatal dv. acum nu ati mai fi achitat nimic. Sau daca dezbatea mostenirea in maxim 2 ani de la decesul mamei.
Da, puteti evita plata de 2 ori a impozitului daca dezbateti mostenirea poana in 2 ani de la decesul tatalui.
Nu retin ca veteranii sa fie scutiti de plata impozitului pe mostenire, verificati la notar.
Impozitul pe mostenire e de 1%. In rest, onorarii notariale. Pe astea le platiti oricum.

Alte discuții în legătură

Succesiune corina stancu corina stancu tata a murit, mama traieste si noi sintem 2 copii. daca exista un testament facut intre cei 2 soti (prin care isi lasa unul altuia bunurile dupa moarte), este ... (vezi toată discuția)
Succesiunea nucsa nucsa :yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire serbanalexandrescu serbanalexandrescu Buna ziua. In urma cu un an jumatate , tatal meu a murit. Mama mea traieste, si eu sunt unicul copil. In urma decesului tatalui meu , a ramas un apartament , ... (vezi toată discuția)