avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea

:yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna cu mama au un apartament cu doua camere .Cum se face succesiunea ?,Care este data pana cand trebuie facuta.?Cotele pentru fiecare mostenitor ?, Daca exista posibilitatea de a ceda si eu si sora mea partile ce ne revin mamei noastre?,Taxele care trebuiesc achitate pentru succesiune aproximativ.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 18:23, 19 Ianuarie 2009
Buna seara.
Am sa va raspund la toate intrebarile punctual.
1. Pentru a dezbate succesiunea adresativa unui notar public.
2. Nu exista un termen limita de dezbatere a succesiunii la notarul public. Pentru a scapa ieftin totusi exista termenul de 2 ani de la data decesului, timp in care daca dezbateti succesiunea la notar sunteti scutit de plata impozitului pe tranzactii imobiliare perceput pentru stat. Acest impozit este de 1 % din valoarea bunurilor imobile din masa succesorala.
3. Avand in vedere ca tatal dvs. impreuna cu mama detineau impreuna in intregime 1/1 acel apartament, in urma decesului se sisteaza comunitatea de bunuri, astfel dupa tatal dvs. ramane 1/2 parte, cealalta cota de 1/2 ii revine sotiei defunctului (mamei dvs.). Cotele dvs. la mostenire sunt urmatoarele: 2/8 sotia supravietuitoare (mama dvs.), 3/8 dvs. si 3/8 sora dvs. Astfel in final mama avand 1/2 parte si mai culege din succesiune inca cota de 1/8 parte din imobil ajungand la 5/8 parte din imobil. Fiecare dintre copii au cota din totalul apartament de 3/16 parte fiecare.
4. In cazul in care renuntati la mostenire in favoarea mamei (ceea ce nu va sfatuiesc sa o faceti) aceasta mosteneste partea ei, insa in lipsa acceptului mostenirii de catre copii se cheama la mostenire celelalte rude ale defunctului: frati, parinti, etc.
5. Puteti totusi sa faceti ca intregul imobil sa ii revina mamei dvs. Dvs. si sora dvs. trebuie sa acceptati mostenirea dupa defunctul tata, si sa ii acordati prin partaj succesoral intregul bun mamei dvs.
Cu respect, asist. univ. jr. Teodor Dobrean
daca sucesiunea se face in primele 6 luni dela deces este gratuita asa am facut si noi cind a murit mama neam dus la notar :">
nu e gratuita...se plateste onorariul notarului si intabularea pe mostenitori...daca se face in ter de 2 ani de la data decesului nu se plateste impzit statului care e de 1% din cota de 1/2 din imobil...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, cote mostenitori Cata612 Cata612 Buna ziua, Va cer ajutorul in legatura cu urmatoarea situatie: Mama mea a cumparat impreuna cu tatal meu vitreg o casa, in cote egale 50-50, inainte de ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea .... monica g.f. monica g.f. Buna seara , Dupa moartea tatalui meu ,mama mea s-a recasatorit ,iar cel de al doilea sot al mamei avea 2 copii din prima lui casatorie .Mama s-a mutat la el ... (vezi toată discuția)