avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, cote mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, cote mostenitori

Buna ziua,
Va cer ajutorul in legatura cu urmatoarea situatie:
Mama mea a cumparat impreuna cu tatal meu vitreg o casa, in cote egale 50-50, inainte de casatorie. Ulterior s-au casatorit. Tatal meu vitreg are si el o fiica. In urma cu 7 ani a murit tatal vitreg si mama nu a facut succesiunea. Apoi a murit si mama. Acum eu si sora mea vitrega dorim sa facem succesiunea. Imi puteti spune, va rog, care sunt cotele ce ii revin fiecarei parti?
Am primit 2 pareri diferite de la 2 notari si am nevoie de ajutorul dumneavoastra.#-o
Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 18:50, 8 Iunie 2010
Dvs luati partea mamei dvs de 50%,
iar sora dvs virga ia partea tatalui
de 50%.
Din punctul meu de vedere dvs aveti o cota de 5/8 iar sora dvs vitrega o cota de 3/8 din masa succesorala.

Opinia mea se fundamenteaza pe faptul ca dvs mosteniti de la mama dvs cota de 1/2 din imobil plus cota de 1/4 primita de mama dvs in calitate de sot supravietuitor din averea tatalui vitreg. (1/4 din 1/2 deci 1/8 si, in total 5/8).
La decesul tatalui dvs vitreg mostenitori au fost mama dvs (deoarece erau casatoriti la momentul decesului) si fiica acestuia, respectiv sora dvs vitrega iar bunurile proprii ale sotului defunct intra in continutul masei succesorale.
Va multumesc pentru raspuns domnule Raican, si eu am considerat acest raspuns din partea unui avocat ca fiind corect, dupa cum vedeti si aici s-au exprimat 2 opinii diferite.
O astfel de speta (de situatie juridica) ar putea constitui subiect de examen la orice facultate de drept iar raspunsul meu este fundamentat pe cursurile sustinute de regretatul prof. univ. dr. Francisc Deak.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Impartirea averii dupa deces galaoan galaoan acum 34 ani unchiul meu, care avea un copil a ramas vaduv si apoi s-a recasatorit. Casa in care au locuit unchiul meu si actuala sotie a fost construita cu ... (vezi toată discuția)
Sunt mostenitoare?? gabytza26 gabytza26 Buna ziua.Sant un copil dintr.o relatie nelegala,dar care printr.un proces s.a dovedit a fi al lui si astfel i.am purtat numele tatalui.tata s.a casatorit apoi ... (vezi toată discuția)