avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire copil din alta casatorie!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire copil din alta casatorie!

Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca bunicul meu o are pe mama mea din prima casatorie,ulterior el sa recasatorit cu o alta femeie care avea la randul ei o fata,a fost sunata cu motivul de a merge sa semneze o succesiune prin care ii cedeaza toata averea din partea tatalui ei,mamei ei vitrege. Ce drepturi are ca fiica din partea decedatului? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:09, 13 Decembrie 2017
Buna seara
La mostenirea defunctului dumneavoastra bunic vin mama dumneavoastra ca fiica si bunica dumneavoastra vitrega.
Cotele sunt:
A. Bunuri realizate de bunic inainte de casatoria cu bunica vitrega sai mostenite de acesta (ma refer la terenuri retrocedate, de exemplu):
- bunica vitrega 1/4 din TOT
- mama dumneavoastra ca fiica 3/4 din TOT.
B. Bunurile realizate de bunicul dumneavoastra impreuna cu bunica vitrega:
- bunica 5/8 DIN TOT
- mama dumneavoastra (ca fiica) 3/8.
Studiati cotele legale asa cum sunt ele stabilite de art. 972 C.Civ. avand in vedere si faptul ca masa succesorala (cand este vorba despre bunuri realizate impreuna) este doar 1/2 din TOT. Cealalta jumatate fiind, de drept, a sotului supravietuitor (inca o data, ma refer doar la bunuri realizate impreuna de cei doi).
Inteleg ca sora vitrega este doar fiica sotiei, nu si fiica bunicului.
In atare situatie, masa succesorala se va imparti intre sotia supravietuitoare (mama vitrega) 1/4 si fiica (mama dvs) 3/4, daca masa succesorala se compune doar din bunuri proprii ale bunicului, dobandite anterior casatoriei, sau in timpul casatoriei prin donatie sau mostenire.

Daca masa succesorala este alcatuita din bunuri comune, dobandite prin cumparare in timpul casatoriei, cotele de mai sus se raporteaza la jumatatea bunicului
Adica sotia va avea 1/4 din jumatate = 1/8 + jumatatea ei de drept = 5/8
Iar mama dvs va avea 3/4 din jumatate = 3/8.
Sora vitrega nu il va mosteni pe bunic, ci numai pe mama acesteia.
Sora este fiica bunicului cu actuala bunica!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2017
Sfarlea Sergiu, utilizator
Atunci bunica va avea 1/4, iar mama si sora 3/4 (adica 3/8 fiecare).
Daca sunt bunuri comune, cotele se calculeaza la jumatate, iar raportat la intreg, bunica va avea 5/8, mama 3/16 si sora 3/16.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune gross405 gross405 Buna ziua.Tatăl meu vitreg a decedat.Am rămas cu drept de mostenire eu mama mea si sora mea vitregă fi ca defunctului.Va rog sa mi spuneti care este ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Mostenire elena_1234 elena_1234 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunicul mamei mele a murit acum mai bine de 20 de ani. La momentul respectiv apartamentul s-a impartit jumatate intre ... (vezi toată discuția)