avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sunt mostenitoare??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sunt mostenitoare??

Buna ziua.Sant un copil dintr.o relatie nelegala,dar care printr.un proces s.a dovedit a fi al lui si astfel i.am purtat numele tatalui.tata s.a casatorit apoi si a mai avut o singura fata.Sora vitrega a murit acum in febr.Intrebarea mea este daca sant mostenitoare a apart.dupa moartea sotiei lui?Dupa moartea tatalui nu s.a facut succesiune.si eu nu pot dovedi ca sant al lui decat cu certif.de nastere.Sotia lui il poate vinde fara stirea sau aprobarea mea??va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 14:21, 6 Aprilie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
depinde foarte mult de aspectul temporal (cand s-a cumparat apartamentul ) si cine este proprietarul de drept. Oricum, pentru ca decedatul nu poate vinde ( fiind mort) se va proceda la deschiderea succesiunii dupa acesta. Ar fi bine sa mergeti la cel mai apropiat notar public, sa-i explicati care este situatia in detaliu si sa depuneti o declaratie cum ca sunteti mostenitor de drept al defunctului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi bine sa ne spuneti cand a murit tatal si cand exact a murit sora vitrega.
Teoretic sunteti mostenitoare legala (adica prin lege in caz ca nu exista un testament) pentru tatal dvs. (pe care il mosteniti impreuna cu sora si cu sotia tatalui).

Daca sora a murit fara sa aiba copii ei proprii si fara sa lase testament, teoretic o mosteniti si pe ea (veti imparti mostenirea cu mama ei).

Nu este necesar sa aveti alte acte decat certificatul de nastere in care figureaza tatal, dar problema mostenirilor nu este simpla si poate ar fi bine sa va cautati ajutor specializat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sunteti mostenitoare oricum, indiferent ca sotia traieste sau nu; pe tata l-au mostenit sootia(1/4) si cele doua fiice (3/4 impreuna); fractiile se aplica la toate bunurile tatalui, detinute la momentul decesului;
presupunem ca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei si astfel, avem: sotia - detine 1/2, tata - detine 1/2; dupa decesul tatalui, sotia detine in continuare 1/2 si mosteneste 1/4 din jumatatea tatalui, respectiv 1/8 din intreg apartamentul in timp ce fiicele mostenesc impreuna 3/4 din jumatatea tatalui, respectiv 3/8 din intregul apartament
la moartea surorii, nu va pot spune care sunt cotele fiindca nu stim daca era casatorita, daca avea copii, etc. Mai dati niste amanunte. In principiu, daca nu era casatorita si nu avea copii, pe ea o mostenesc mama si sora, adica dvs., in cote de 1/4 - mama si 3/4 - sora. Aceste cote se aplica la cota mostenita de la tata (3/8 : 2 = 3/16).
Deci, dupa moarte surorii, mama ar avea 1/2 + 1/8 + 3/64 (1/4 din 3/16) iar dvs. ati avea 3/16 + 9/64 (3/4 din 3/16).
Dati mai multe amanunte si va explic mai clar. Mergeti la notarsi faceti declaratii de acceptare a succesiunilor dupa tata si dupa sora. Va va consilia cu privirela toate aspectele. Eu v-am dat doar un exemplu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci tata a murit in 1979...la varsta de 39 de ani.Sora a fost casatorita si nu a avut copii si a murit acum in 7 febr.anul acesta.Apartamentul tatalui a fost cumparat in timpul casniciei.Eu acum nu cer nimic pana cand traieste sotia tatalui, dar fratele ei si copiii lui ,am impresia ca o cam inconjoara in speranta mostenirii apart.ei.Ar putea face contract de vanzare cump.cu ei fara stirea mea???Eu locuiesc in Baia Mare si apart.este in Blaj Alba..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si sora mea are un apart.cu sotul ei.cumparat impreuna in timpul casniciei lor.Asta nu ma intereseaza pt ca sotul ei traieste si inca e tanar ...are 49 de ani...ma intereseaza doar apart.tatalui meu ....care eu cred ca dupa moartea sotiei lui sant unica mostenitoare,nu?!!...eventual nu stiu sotul surorii mele???....dar nu cred ca fratii sotiei tatalui... ar avea drept la mostenire...asa cum am spus mai sus.

Alte discuții în legătură

Succesiune mocanuvalentin mocanuvalentin Buna ziua .Mama a decedat am ramas 2 frati tata sa recasatorit cea dea 2 sotie avand 2 copii din alta casatorie.An urma casatoriei cu tatal meu a rezultat un ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul tatalui meu care s-a recasatorit Andrei.V.M Andrei.V.M Tatal meu a murit, era recasatorit de 25 ani cu o doamna (mama vitrega) impreuna cu care au construit o casa si au dat nastere surorii mele. De curand a murit ... (vezi toată discuția)
Un fel de mostenire romica.b romica.b sotia mea are o sora si impreuna mai au doi frati de tata . In urma cu 13ani tatal lor a murit , iar acum doi ani a murit si mama fetelor. Nu sa facut ... (vezi toată discuția)