avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un fel de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un fel de mostenire

sotia mea are o sora si impreuna mai au doi frati de tata . In urma cu 13ani tatal lor a murit , iar acum doi ani a murit si mama fetelor. Nu sa facut succesiune nici atunci si normal ca nici acum. Cei doi impreuna au construit o casa. Intrebarea mea este cine si cat mosteneste in urma deschideri unei actiuni succesorale. va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 23:35, 17 Ianuarie 2010
este foarte important sa va adresati unui birou notarial din sectorul sau orasul in care locuiti, sa expuneti situatia cu toate detaliile ei si sa vedeti exact cum se poate face succesiunea.
cele doua surori ar vrea sa stie, daca nu au facut succesiunea dupa moartea tatalui lor , in ce fel se imparte acum acel bun stiut fiind faptul ca cei doi baieti nu o mostenesc pe mama fetelor.
In cazul deschiderii unei actiuni succesorale,in instanta,se va impartii intai din masa sucesorala a tatalui din care vor lua cota- parte,fratii si surorile,individual si sotul supravietuitor (mama),cota-parte.Dupa aceea se va deschide succesiunea dupa mama la care vor lua parte numai surorile care vor impartii masa succesorala a mamei,adica cota -parte care ii revenea dupa tata.Astfel surorile vor mostenii o cota-parte dupa tata si una dupa mama.
Revin cu o completare.

Deoarece au capacitate succesorala numai persoanele care ,,exista"la data deschiderii succesiunii( art.654C,civ.).persoanele fizice predecedate nu mai au capacitatea succesorala (nefiind subiecte de drept) si deci nu vor putea mostenii.
In cazul persoanelor fizice insa,partea de mostenire care s-ar fi cuvenit persoanei predecedate(daca ar fi fost in viata la data deschiderii mostenirii) va putea fi culeasa - in cadrul mostenirii legale ,in instanta - de descendentii sai,in conditiile prevazute de lege pentru reprezentarea succesorala.
In cazul de fata , surorile vor mostenii pe mama lor prin reprezentare.
Prin reprezentarea cui, @ marius 33?

Reprezentarea opereaza in privinta descendentilor copiilor defunctului. Ori surorile din povestea de mai sus sunt tocmai copiii defunctei lor mame si nu ...nepotii ei.

@ romica.b, teoretic (pentru ca s-ar putea pune problema cine, cand si in ce fel a acceptat mostenirea) lucrurile stau asa:
Sunt de dezbatut doua succesiuni succesive (a tatalui intai si apoi a sotiei lui/mama fetelor).

- la mostenirea defunctului (tata) vin: sotia supravietuitoare cu o cota de 1/4 din masa succesorala (= jumatate din casa) iar restul de 3/4 (tot din jumatate de casa) se imparte in mod egal intre cei 4 copii ai defunctului (cele 2 surori + cei doi frati ai lor dupa tata).

- la mostenirea mamei vin doar fetele ei (cele 2 surori). Masa succesorala a mamei s-ar compune din: jumatatea ei de casa (in plina proprietate) + ce a primit din mostenirea sotului ei (1/4 din 1/2 = 1/8). In total 5/8 din casa. Acest 5/8 va fi impartit doar fetelor ei (fratii dupa tata ai fetelor ei, nefiind si copiii defunctei, nu o mostenesc).
Restul e...matematica (operatii cu fractii /aducerea la numitor comun ...mi-s dragi rau :)).
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire prin reprezentare prodigy prodigy Situatie: - cele mai apropiate rude a persoanei decedate sunt verisorii primari! - persoana decedata nu are copii sau frati, tatal si mama sunt ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)