avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartirea averii dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartirea averii dupa deces

acum 34 ani unchiul meu, care avea un copil a ramas vaduv si apoi s-a recasatorit. Casa in care au locuit unchiul meu si actuala sotie a fost construita cu prima sotie, iar terenul din jurul casei( 1 ha)era tot al unchiului meu. Acum dumnealui a murit. Cum se imparte averea intre fiul din prima casatorie si cea de a doua sotie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 15:29, 18 Martie 2011
Sotia supravietuitoare va avea o cota de 1/4 din averea defunctului iar fiului ii va reveni diferenta de 3/4.
In opinia mea:
Unchiul a deschis succesiunea dupa decesul primei sotii? Daca nu, fiul va trebui sa deschida succesiunea dupa aceasta. Mostenitor va fi fiul si tatal (unchiul dvs).
Inteleg ca masa succesorala dupa decesul mamei va fi compusa doar din constructie. In acest caz, fiul va culege 75% din masa succesorala compusa din 1/2 din casa (adica 3/8 din toata casa), iar tatal restul. Dupa care fiul va dezbate succesiunea dupa tata. Aici vin ca mostenitori fiul si mama vitrega. Doar pentru masa succesorala - 5/8 din casa deoarece 3/8 era partea fiului.
Sa inteleg ca terenul de 1 ha era bun propriu al tatalui nu si al mamei decedata?
Atunci, vine la mostenire fiul si mama vitrega iar masa succesorala este tot terenul - 1ha. Fiul va mosteni 75% iar mama vitrega 25% (daca nu are testament).
Daca 1 ha teren era bun comul al mamei si al tatalui, procedura este ca cea pentru casa.
Deci, asa cum v-a raspuns av. paulflorea, mama vitrega va mosteni 25% din averea defunctului. Dar, in opinia mea, mai intai trebuie stabilita averea defunctului, respectiv masa succesorala. Daca mama vitrega are testament, situatia se complica un pic.
Succes.
De acord cu antevorbitroul meu.
Pentru a raspunde intrebarilor dvs, cele doua mosteniri trebuiesc stabilite separat, respectiv:
- prima succseiune de pe urma primei sotii a unchiului dvs, in care mostenitorii sunt unchiul dvs in calitate de sot supravietuitor si fiul.
Cotele sunt 1/4 pentru sotul supravietuitor si 3/4 pentru fiu.
Masa succesorala se compune din 1/2 din casa, care, asa cum am inteles a fost construita de cei doi soti in timpul primei casatorii.
- a doua succesiune, a unchiului dvs, sotia supravietuitoare are o cota de 1/4 iar fiul o cota de 3/4 din masa succesorala.
De aceatsa data, masa succsesorala se compune din terenul in totalitate si o cota de 5/8 din constructie.
In speranta ca nu am gresit la calculul cotelor, cred ca toti trei am reusit sa aducem cateva lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii reveilquidam reveilquidam Buna ziua, Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide ... (vezi toată discuția)