In primul rand, mi-a placut ca ati zis ca testamentul este semnat de bunicul dvs. si NUMAI DE EL. =D> Pai cine vreti sa semneze un testament? Altcineva decat cel care il lasa?
Mostenirea testamentara inlatura pe cea legala numai daca nu exista mostenitori rezervatari si testatorul a instituit unul sau mai multi legatari universali sau cu titlu universal care, impreuna, au vocatie la intreaga mostenire.
Faptul ca a trecut-o pe sotie cu drept de uzufruct este foarte bine, pentru ca inseamna ca ea poate sta in acea casa pana la moarte impreuna cu mama dvs. Singura deosebire este ca nu poate s-o vanda, deoarece acest drept este al mamei dvs. Eu zic sa stati linistiti in continuare.
Nu inteleg, totusi, de unde ar putea aparea probleme cu bunica. Sunteti in relatii proaste cu ea?
Problema nu este cu bunica sau cu persoana ei. Ci cu faptul ca bunica traieste cu impresia ca fratele mamei a fost nedreptatit prin acel testament. Imi puteti da un ex. de mostenitori rezervatari , resp. de legatari universali sau cu titlu universal?
De fapt, unchiul dvs. ce a primit, de considera bunica ca este nedreptatit?
Legatarii universali sunt cei care au vocatie pentru toate bunurile, pentru universalitatea bunurilor din acea mostenire.
Legatarii cu titlu universal au vocatie doar la o fractiune din mostenire. Acest lucru nu inseamna ca trebuie ca fractiunile sa fie si egale, ca in cazul mostenirii legale cand se vorbeste de cote.
Mostenitorii rezervatari sunt aceia pentru care legea asigura o anumita parte din averea defunctului, numita "rezerva". Rezerva succesorala face ca acela care lasa mostenirea sa nu poata dispune prin liberalitate de intreaga sa avere. Conform art. 2 din Legea 319/1944 sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar. Atunci cand vine in concurs cu descendentii defunctului, rezerva sotului supravietuitor este de 1/8.
Oricum, testamentul olograf ridica anumite probleme in ceea ce priveste vicierea vointei testatorului, falsificarea sau distrugerea lui.
Chiar daca are unchiul mai putin si aceasta a fost vointa bunicului, bunica nu are cum sa modifice testamentul. Ar trebui sa stea linistita si sa isi vada de batranetile ei fara sa se mai gandeasca la tot felul de scenarii: daca o fi asa sau nu, daca e bine sau nu etc. Nu are rost sa va plimbati prin tribunale ca sa isi ia ea bunurile respective ce ar fi drept cota ei! Dupa moartea ei bunurile acelea vor fi ale copiilor, asa ca mai bine le ia unchiul de acum si gata.
Sa va spun inca o data cazul mai pe larg: exista doua case, in Constanta: situatia uneia am discutat-o mai sus, apartine in totalitate bunicului, o lasa mamei prin testament olograf.
A doua casa apartine bunicii, e bun numai si numai al ei, pe care a lasat-o prin testament deja unchiului.
Casa bunicii este ca valoare zic eu egala cu cea a bunicului, doar ca bunica e convinsa ca valoreaza mai putin (dinamica preturilor intre cartiere, deh.)
In concluzie, in functie de CINE moare primul, poate fi ori bunica, ori bunicul, mostenirot rezervatar, pe doar 1/8 din casa defunctului. Moare bunica prima, bunicul e stapan pe 1/8 din casa bunicii, pe restul de 7/8 e unchiul (desi exista testament olograf), sau invers, cum e cazul acum.
INTREBARE: ce se intampla cu acea cota de 1/8 (rezerva) dupa moartea ambilor soti? Una din case (cea a primului decedat) ramane cu aceasta cota care - si ea se va imparti la cei doi mostenitori (din moment ce legea o conferea din start bunicii si de care bunicul nu a putut dispune prin testament)?
Nu trebuie - cumva - semnat de fiu si de fiica -separat - o declaratie ca nu va ridica pretentii la restul din casa celuilalt? Bunicul meu a scris de mana astfel de declaratii, ptr. fiecare fiu in parte, in timpul vietii, insa acestea au ramas nesemnate in dosar.
Nu am vrea sa dezgropam vreo secure a razboiului tocmai acum, mai alesc ca unchiul este f. suspicios ca nu avem incredere in el, insa vreau sa imi raspudeti la intrebarea de mai sus, ce se intampla cu cota de 1/8 dupa moartea si celui de al doilea sot, daca poate fi revendicata.
avem o poveste cu fata mosului si ... baiatul bunicii, din care eu nu prea pricep mare lucru.
- Bunicul are o casa pe care o lasa fiicei. (desi ca, prima data ziceti ca ce are bunicul imparte la doi ... iar apoi ziceti ca TOT ce are bunicul = o casa = o lasa in totalitate fiicei lui. Sper ca nu vreti sa spuneti ca bunicul a adunat ce are el + ce are bunica si zice ca astfel a impartit "echitabil" la 2... ca iese o varza).
- Bunica are o casa pe care o lasa fiului.
Daca e asa cum am priceput eu (daca nu, lamuriti-ma!) atunci
- daca moare intai bunicul se va pune in discutie incalcarea rezervei bunicii + rezerva fiului
- daca moare intai bunica se va pune in discutie incalcarea rezervei bunicului + rezerva fiicei.