Bunica mea a fost numita legatar universal prin testamentul facut de mama ei care a murit . In acest testament se specifica faptul ca exista 3 descendenti , si ca toate bunurile mobile si imobile intra in posesia bunicii mele . As dori sa stiu care este cota care-i revine bunicii mele . Stiu ca daca nu avea frati si surori acesta ar mosteni intreaga masa succesorala , dar in cazul in care mai are un frate si o sora , imi puteti spune ce parte mosteneste ?
Dacă defunctul lasă trei sau mai mulţi descendenţi, el nu poate dispune decît de 1/4 din masa succesorală, restul de 3/4 fiind rezerva descendenţilor.
Înseamnă că legatarul universal va lua, singur, cotitatea disponibilă de 1/4, după care cota de 3/4 se împarte între cei trei descendenţi.
În final, fiul legatar va avea 2/4 din moştenire (adică jumătate), iar ceilalţi doi descendenţi vor avea, fiecare, cîte 1/4.
Dacă defuncta a lăsat şi un soţ în viaţă, rezerva acestuia este de jumătate din cota legală, adică de 1/8 din masa succesorală. În acest caz, cotele descendenţilor se raportează la cota de 7/8 care rămîne după deducerea rezervei soţului supravieţuitor, asupra acestei cote aplicîndu-se cotele de mai sus.
Drept succesoral
sarm07opr
Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)