avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legatarul universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legatarul universal

Bunica mea a fost numita legatar universal prin testamentul facut de mama ei care a murit . In acest testament se specifica faptul ca exista 3 descendenti , si ca toate bunurile mobile si imobile intra in posesia bunicii mele . As dori sa stiu care este cota care-i revine bunicii mele . Stiu ca daca nu avea frati si surori acesta ar mosteni intreaga masa succesorala , dar in cazul in care mai are un frate si o sora , imi puteti spune ce parte mosteneste ?
Cel mai recent răspuns: Radu Paul , utilizator 21:31, 8 Decembrie 2008
Dacă defunctul lasă trei sau mai mulţi descendenţi, el nu poate dispune decît de 1/4 din masa succesorală, restul de 3/4 fiind rezerva descendenţilor.

Înseamnă că legatarul universal va lua, singur, cotitatea disponibilă de 1/4, după care cota de 3/4 se împarte între cei trei descendenţi.

În final, fiul legatar va avea 2/4 din moştenire (adică jumătate), iar ceilalţi doi descendenţi vor avea, fiecare, cîte 1/4.

Dacă defuncta a lăsat şi un soţ în viaţă, rezerva acestuia este de jumătate din cota legală, adică de 1/8 din masa succesorală. În acest caz, cotele descendenţilor se raportează la cota de 7/8 care rămîne după deducerea rezervei soţului supravieţuitor, asupra acestei cote aplicîndu-se cotele de mai sus.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2008
themis, utilizator
Multumesc mult!B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii reveilquidam reveilquidam Buna ziua, Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral sarm07opr sarm07opr Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)