avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a facut succesiunea dupa nici unul din parinti .Bunurile ramase sunt 2 case si o suprafata de teren agricola,una dintre case mostenita de mama de la parinti,cealalta dobandita prin act de vanzare -cumparare tot de la parinti, ambele in timpul casatoriei cu tatal nostru.Va rog frumos sa ne informati si pe noi cum decurge succesiunea din punct de vedere legal avand in vedere ca fratele meu este fiul tatatalui dintr-o casatorie anterioara si sa ne sfatuiti in acelasi timp cum ar trebui sa procedam ptr a avea drepturi egale.Va multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:58, 2 Mai 2017
1. Se va dezbate succesiunea după mama.
Masa succesorala include: casa mostenita de la părinti, jumatate din cealalta casa, dobândita im timpul casatoriei cu tatal dvs si jumatate din terenul agricol (daca si acesta a fost cumpărat in timpul casatoriei)
Masa succesorala se va împărți : tatal 1/4, iar dvs 3/4.
Fratele vitreg nu are vocatie succesorala la mostenirea mamei.
2. Se dezbate succesiunea tatalui, unde veniti la mostenire dvs si fratele, in cote egale de 1/2.
Masa succesorala după tata include:
1/4 din casa mamei mostenita de la bunici, 5/8 din casa dobândita in timpul casatoriei si 5/8 din terenul agricol.
Buna ziua. In primul rand, trebuie sa mergeti la un notar care se afla in orasul de la ultimul domiciliu al defunctei mame (presupun ca este acelasi domiciliu cu al tatalui?). Din ce inteleg, nu ati dezbatut succesiunea nici dupa mama nici dupa tata. Prima care se va dezbate va fi dupa mama, iar apoi dupa tata. Fratele d-voastra va veni la succesiunea tatalui, dar nu a mamei. Bunurile ce compun masa succesorala a mostenirii dupa mama (casa mostenita de la bunici si cota de 1/2 din casa dobandita in timpul casatoriei si 1/2 din terenul agricol dobandit in timpul casatoriei)vor fi transmise catre tata (sot supravietuitor): 1/4; si catre d-voastra (descendent)-3/4. Cota tatalui de 1/4 (din mostenirea dupa mama) si cota de 1/2 din casa si 1/2 din terenul dobandite in timpul casatoriei cu mama dvoastra vor fi transmise atat dvoastra cat si fratelui dvoastra in proportii egale. Aceste aspecte vor fi clarificate de notar dupa ce vor fi prezentate actele necesare. Trebuie sa mergeti la notar cu actele in original dupa : titlurile de proprietate; certificate de deces. S-ar putea sa va solicite si documentatiile cadastrale ale celor 2 imobile.
Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2017
Cabinet avocatura Amza, Avocat
Va multumesc frumos ptr raspuns...dar am nevoie de alte precizari:daca ambele case sunt: una mostenita in urma unei succesiuni dupa moartea parintilor iar cealalta achizitionata prin act de vanzare cumparare (,amandoua in timpul casatoriei cu tatal meu) ,de ce difera modul de impartire? Precizez ca terenul agricol este mostenit in urma unei succesiuni cu certificat de mostenitor doar pe numele mamei in perioada casatoriei.Aceste date schimba ceva? O zi buna tuturor!
Pentru ca bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii.
Deci daca mama sau tata are imobile dobandite de la bunici (cu certificat de mostenitor), sunt doar ale mamei, respectiv ale tatalui. Chiar daca sunt casatoriti.
Prin urmate cotele se stabilesc la intreg.

Bunurile dobandite prin cumparare in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
Daca unul dintre soti decedeaza, cotele se raporteaza la jumatatea defunctului. (1/4 din jumatate, 1/2 din jumatate etc.)
Cealalta jumatate apartine sotului supravietuitor.
Ultima modificare: Marți, 2 Mai 2017
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune Hodora Hodora Avem o casa si 250 m teren . Tata a decedat.Mama traieste. Noi sintem 6 frati Vrem sa dezbatem mostenirea. Dezbaterea mostenirii dupa tatal decedat se face pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)