avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Terenul pe care este construita casa parintilor mei este mostenit de tata iar casa este construita in timpul casatoriei cu mama.Ce mi se cuvine mie la succesiune ?Terenul pe care este casa si pamantul obtinut pe lg.nr18 pentru care tata are titlu de proprietate toate fiind mostenite de tata acum le impart cu mama? Dansa doreste sa se vanda tot. Nu am frati sau surori.Multumesc
Cel mai recent răspuns: maria1956 , utilizator 18:51, 29 Octombrie 2016
La succesiunea tatalui dvs. au dreptul mama cu o cota de 1/4 si fiul cu o cota de 3/4. Masa succesorala se compune din terenul obtinut in baza Legii 18/1991 si cota de 1/2 din casa . Restul cotei de 1/2 din casa apartine mamei ca bun propriu dobandit in timpul casatoriei. In concluzie dvs. aveti un drept de 3/4 la teren si 1/4 la constructii. Nici unul din mostenitori nu poate vinde fara a se dezbate mai intai succesiunea .
Buna ziua,
conform codului civil, DUPA DECESUL fiecarui parinte, la mostenire vin sotul supravietuitor si copiii.
in cazul dumneavoastra:
1. Dupa ce va deceda tatal si va ramane mama:
- mama are dreptul la 1/4 din teren si 5/8 din casa,
- dumneavoastra 3/4 din teren si 3/8 din casa.
2. Daca decedeaza prima mama si ramane tatal:
- tatal are tot pamantul si 5/8 din caza,
- dumneavoastra aveti 3/8 din casa.
Pana la decesul unuia din parinti dumneavoastra nu aveti nimic din bunurile lor si nu e cazul sa va amestecati in dorintele lor.
Multumesc frumos, ei au varstele de 87 si 86 de ani iar mama deja se gandeste ca tata va muri primul si ca ea va vinde .Voiam sa stiu daca poate vinde fara mine. si cat timp pot amana succesiune Dorinta tatalui meu este ca aceasta casa sa nu se vanda niciodata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu a decedat în 2005 și nu am făcut succesiunea până în prezent. a decedat și sora mea, dar mama trăiește. cum se vor stabili cotele moștenirii? Laurentiuflap Laurentiuflap Buna ziua Tatal meu a decedat in 2005 si nu am facut succesiunea pana in prezent , mama mai traieste . Pariintii au avut o fata si un baiat . Fata ... (vezi toată discuția)