avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire...ajutorr
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire...ajutorr

buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din mostenire ii revine mamei si cat copiilor? si daca e adevarat ca dupa moartea unuia dintre soti, sotul supravietuitor ramane cu 50 % si ceilalti 50% se impart intre el si copii...Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: elisabeta11 , utilizator 13:20, 20 August 2011
Dezbateti succesiunea la notarul din circumscriptia unde tatal dvs a avut ultimul domiciliu. Mama dvs are dreptul la 1/4 din bunurile exclusive ale tatalui dvs iar dvs toti fratii 3/4. Daca parintii dvs au avut un imobil do bandit in timpul casatoriei se va dezbate succesiunea numai pe 1/2 din imobil, partea cuvenita tatalui, iar restul de 1/2 apartine mamei ca bun comun.
Adika mama dvs ar avea 5/20 iar fiecare copil ,ca sunteti 5, 3/20 din bunurile tatalui dvs.
Daca bunurile au fost comune ale parintilor, 50 % din bunuri sunt deja ale mamei si numai 50 % intra in masa succesorala ( de impartit ). Din aceasta jumatate, mama ia 1/4, iar 3/4 impart copiii in mod egal.
Daca sunt si bunuri proprii ale tatalui, acestea intra in intregime in masa succesorala, iar cotele raman aceleasi , 1/4 mama , 3/4 impart copiii
Se numeste - dezbaterea succesiunii - .

Daca bunurile din masa succesorala au fost obtinute in timpul casatoriei atunci ele sunt comune si deci fiecare sot are 1/2 din respectivele bunuri. Nu sunt bunuri comune mostenirile, donatiile si bunurile cumparate inainte de casatorie.

Din masa succesorala a tatalui, sotia supravietuitoare are dreptul la 1/4 din mostenire iar copii au dreptul la 3/4 din mostenire.

Avem de exemplu o casa cumparata in timpul casatoriei:
Sotia supravietuitoare are deja in proprietate 1/2 din casa.
Din 1/2 dejunctului sotia mai primeste 1/4 iar copii vor avea restul de 3/4 din jumatatea tatalui.

Procentual sotia supravietuitoare are 50%+12,5% (62,5% din casa) iar fiecare copil are 7,5% din casa.
-------------
Am putea avea in masa succesorala si un teren mostenit de defunct de la parintii lui si care este bun propriu. in cazul acesta sotia primeste 25% (1/4) din teren iar copii 75% (3/4) din teren, adica 15% din teren fiecare frate.
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
va multumesc mult pentru raspunsuri:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenire in caz de deces (pentru bunuri dobandite inainte de casatorie) irinadionescu irinadionescu Buna ziua, Tatal meu a decedat recent, iar acum urmeaza a fi facuta succesiunea (mostenitori fiind eu, fratele meu si sotia tatalui). Mentionez ca acesta ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)