Buna seara ,
Dupa moartea tatalui meu ,mama mea s-a recasatorit ,iar cel de al doilea sot al mamei avea 2 copii din prima lui casatorie .Mama s-a mutat la el acasa ,apartament care in acei ani apartinea Statului (acum 24 de ani).Cand s-au putut cumpara apartamentele mama contribuit cu banii ei (pe care ii avea mosteniti din prima casatorie ,cea cu tatal meu)ptr achitarea a 1/2 din valoarea apartamentului ,cealalta jumatate fiind achitata de cel de al doilea sot al ei. Din nefericire si aceasta persoana a decedat ,acum 4 luni ,iar fiii defunctului ii creaza mari neplaceri mamei .Ca urmare a succesiunii ,mamei ii revine 1/2 din valoarea apartamentului ,plus 1/4 din partea mostenita de la sot.Problema este ca .fiii vitregi nu sunt de acord cu aceasta impartire succesorala,spunand ca ei vor intregul apartament ,iar mamei dandu-i posibilitatea de a ramane in apartament cat timp va trai , dar dupa....totul va ramane al lor.Acum mama se intreaba ce poate face sa se termine toata situatia aceasta neplacuta?Daca mama accepta succesiunea si cei doi fii nu?Ce se va intampla?
Va rog daca ati putea sa imi dati cat mai multe amanunte despre aceasta situatie
Va multumesc anticipat.
Este evident ca mama dv. are o cota de 5/8 din apartament (1/2 +1/4) iar celilalti doi mostenitori , ambii 3/8, deci nu pot in nici un caz revendica tot apartamentul. Daca nu accepta succesiunea tatlui alaturi de mama dv. in termen de 6 luni de la deces devin striani de succesiune iar mama mostenteste tot
Mamei ii revine cota de 1/2 parte din imobil ca urmare a stabilirii unui drept de coproprietate asupra bunului imobil dobandit in timpul casatoriei, urmand a se partaja numai averea lasata de defunct, respectiv 1/2 din acel imobil. Aceasta avere succesorala se va imparti in cote de 1/4 sotiei supravietuitoare ce vine in concurs cu descendentii defunctului carora le revine 3/4 din 1/2, respectiv 3/8 care se imparte la doi, respectiv cate 3/16 fiecarui fiu al defunctului iar mamei diferenta de 13/16. Asta, in situatia in care are loc dezbaterea succesorala pe cale necontencioasa la notar, iar daca una din parti contesta bunurile de impartit, compunerea masei succesorale sau calitatea de mostenitori a unuia dintre ei, notarul va da o incheiere de suspendare a dosarului si va indruma partile la instanta.
Daca insa, acceptarea succesiunii in termenul de optiune succesorala (de 6 luni de la data mortii defunctului) se face expres sau tacit numai de catre mama, respectiv acceptare expresa prin care aceasta va da o declaratie de acceptare a succesiunii la notar in termenul de 6 luni sau acceptare tacita, prin simpla continuare a locuirii si administrarii imobilului, parte din averea defunctului, atunci dupa termenul de 6 luni, mama poate invoca lipsa calitatii de mostenitori ai fiilor defunctului in instanta, urmand a obtine toata averea succesorala a defunctului. Sau, chiar dupa expirarea termenului de optiune succesorala, mama sa accepte sa imparta averea lui de cujus in cotele stabilite de lege, la notar. Dupa expirarea termenului insa, daca fiii defunctului nu au acceptat tacit sau expres mostenirea parintelui lor, acestia vor fi considerati straini de succesiune cu efect retroactiv, de la data decesului autorului lor. ;)
Va multumesc ptr raspunsurile dvs.
Deci mama ar trebui sa dea acea declaratie la notar in care specifica ,ca accepta succesiunea,iar daca cei 2 fii ai defunctului nu semneaza ,sau nu sunt de acord cu succesiunea in termen de 6 luni, sunt exclusi de la partile care li se cuvin lor???
O alta nelamurire (mai bine spus lipsa de cunostiinta:">) o am in legatura cu o alta problema legata de acelasi apartament .Mama mea locuieste intr -un alt oras ,si cum a ramas singura ,a decis ca dupa ce se termina cu aceasta succesiune sa vina in orasul unde lociesc eu .Intrebarea mea este , cum va trebui sa procedeze daca s-a stabilit ca ea detine cota de 5/8 din apartament ? ea v - a trebuie sa le returneze celor 2 fii ai fostului sot acea parte de 3/8 din apartament ,nu? Dar daca nu are posibilitatea financiara ? Ea se gandeste ca s-ar putea vinde apartamentul si sa se imparta banii ,dar cei 2 nu sunt de acord ,ei vor sa pastreze apartamentul,dar nici ei nu au posibilitatea financiara de a-i returna mamei suma cuvenita cotei ce i se cuvine ...Deci ,va rog ,sa ne consiliati ce si cum se poate face in aceasta situatie ,care pare mai degraba un labirint....deci niciunul nu poate face nimica fara acordul celorlalti...si nu se poate ajunge la nici o intelegere.
Astept raspuns si va multumesc anticipat .
In aceasta situatie se poate ajunge la o intelegere care dintre mostenitori sa ramana proprietari ai apartamentului si sa achite celorlalti mostenitori o sulta in bani. Daca nu se ajunge la o intelegere, apartamentul respectiv se va vinde, iar bani se vor imparti in functie de cota fiecaruia.
Apartamentul se va putea vine chiar fara acordul celorlalti 2 fii mostenitori? Bineinteles ca li se va da dreptul ce li se cuvine.Ptr.a se vinde apartamentul este nevoie a se merge in justitie si pe aceasta cale sa se ajunga la o concluzie ?V-as ruga daca mi se poate spune cum trebuie procedat .
Va multumesc.
Mostenire
miturusanda
Nu sunt in relatii bune cu mama mea deoarece am divortat de sotie si vreau sa imi petrec viata cu o alta femeie..Am din casatorie o fetita. Nu am nici un bun ... (vezi toată discuția)