avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea ....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea ....

Buna seara ,
Dupa moartea tatalui meu ,mama mea s-a recasatorit ,iar cel de al doilea sot al mamei avea 2 copii din prima lui casatorie .Mama s-a mutat la el acasa ,apartament care in acei ani apartinea Statului (acum 24 de ani).Cand s-au putut cumpara apartamentele mama contribuit cu banii ei (pe care ii avea mosteniti din prima casatorie ,cea cu tatal meu)ptr achitarea a 1/2 din valoarea apartamentului ,cealalta jumatate fiind achitata de cel de al doilea sot al ei. Din nefericire si aceasta persoana a decedat ,acum 4 luni ,iar fiii defunctului ii creaza mari neplaceri mamei .Ca urmare a succesiunii ,mamei ii revine 1/2 din valoarea apartamentului ,plus 1/4 din partea mostenita de la sot.Problema este ca .fiii vitregi nu sunt de acord cu aceasta impartire succesorala,spunand ca ei vor intregul apartament ,iar mamei dandu-i posibilitatea de a ramane in apartament cat timp va trai , dar dupa....totul va ramane al lor.Acum mama se intreaba ce poate face sa se termine toata situatia aceasta neplacuta?Daca mama accepta succesiunea si cei doi fii nu?Ce se va intampla?
Va rog daca ati putea sa imi dati cat mai multe amanunte despre aceasta situatie
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: monica g.f. , utilizator 13:43, 20 Aprilie 2009
Situatia apartamentului, cota-parte din acesta intrand in masa succesorala a defunctului, trebuie lamurita si numai dupa aceea acesta se poate vinde.
1. Astfel, daca mama continua sa locuiasca in acel apartament, aceasta nu mai trebuie sa dea declaratie autentica de acceptare expresa a mostenirii lasate de defunct, deoarece prin faptul locuirii apartamentului aceasta accepta tacit succesiunea.
Daca in cele 6 luni de la data mortii sotului mamei, nu are loc dezbaterea succesorala, iar fiii defunctului nu se duc la notar sa dea o declaratie de acceptare a succesiunii sau nu fac o cerere de deschidere a succesiunii, in termenul de 6 luni, acestia vor fi decazuti din dreptul de a-l mosteni pe tatal lor.
In aceasta varianta, dupa expirarea celor 6 luni, daca mama dv. nu doreste sa imparta mostenirea cu fiii fostului sot, mama trebuie sa introduca o actiune in instanta de constatare a faptului ca este singura mostenitoare a defunctului, in urma careia va obtine o hotarare care se va intabula in cf si va putea vinde cui va dori acel imobil, oricand, fiind singura proprietara a acestuia.
2. Are loc la notar deschiderea dosarului succesoral, sunt citati toti succesibilii: mama si fiii defunctului, dar partile nu se inteleg in fata notarului cu privire la cota-parte ce li se cuvine sau la alte aspecte legate de mostenire si detaliate in mesajul anterior. In acest caz, notarul va da o incheiere de inchidere a dosarului si va indruma partile la instanta pentru rezolvarea dezbaterii succesiunii pe cale litigioasa. In instanta, partile vor primi atat cat le prevede legea, respectiv mama 1/2 plus 1/4 din 1/2, respectiv 5/8, respectiv 10/16, iar fiii cate 3/16 fiecare.
Dupa acest partaj, fiecare dintre coindivizari va avea o cota-ideala din bun, respectiv mama 10/16, fiul 1 - 3/16, fiul 2 - 3/16. In aceasta situatie, daca partile nu se inteleg si fiecare vrea bunul in materialitatea sa, acesta se va partaja de catre instanta astfel:
a) se va atribui in natura partii care are cota cea mai mare sau partii care are nevoie mai mare de bun, cu obligarea acesteia la plata unei sulte catre ceilalti intr-o perioada determinata de instanta;
b) daca niciunul nu doreste bunul, sau niciunul nu are posibilitatea de a achita sulta celorlalti, instanta va dispune vanzarea bunului la licitatie si impartirea sumei obtinute catre cei trei conform cotelor de proprietate detinute;
c) daca bunul imobil este comod partajabil in natura, desi la un apartament in bloc este exclus, pe baza unei expertize se va efectua lotizarea bunului in 3 parti, conform cotelor de proprietate, dupa caz cu plata unor sulte pentru egalizarea loturilor.
Daca bunul imobil este dobandit prin certificat de mostenitor (la notar, in cadrul dezbaterii succesorale necontencioase) sau pe baza hotararii judecatoresti de catre cei 3 in cotele aratate mai sus, bunul nu poate fi vandut de catre unul dintre coproprietari, ci doar fiecare coproprietar isi poate vinde cota sa din bun, cota ideala insa, astfel ca sunt sanse minime ca un tert sa cumpere spre ex. cota de 10/16 din imobil in care nu va putea locui niciodata decat daca va cumpara si partea celorlalti. ;)
Va multumesc ptr.raspunsuri .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu probleme v.korbw v.korbw V-as ramane recunoscatoare daca a-ti putea sa ma consultati in urmatoarea problema:Sotul a decedat in urma cu 2 luni de zile,locuiam impreuna de 10 ani in ... (vezi toată discuția)
Mostenire miturusanda miturusanda Nu sunt in relatii bune cu mama mea deoarece am divortat de sotie si vreau sa imi petrec viata cu o alta femeie..Am din casatorie o fetita. Nu am nici un bun ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)