avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu probleme

V-as ramane recunoscatoare daca a-ti putea sa ma consultati in urmatoarea problema:Sotul a decedat in urma cu 2 luni de zile,locuiam impreuna de 10 ani in apartamentul lui (cumparat impreuna cu prima sotie{la vremea cind au cumparat apartamentul erau in concubinaj,au facut si doi copii in acea perioada si sau casatorit dupa 10 ani,la un an dupa ce s-au casatorit ea a decedat} care a decedat acum 11 ani),are doi baieti de 38 si respectiv 36 de ani, din prima casatorie, mentionez ca la moartea primei sotii nu s-a facut succesiunea intre sot si fii.Prin testament la notar in urma cu doi ani sotul mia lasat mie apartamentul. (acum cred ca mai corect spus ar fi, partea lui)
Acum v-as ruga daca puteti sa-mi spuneti
1) cum se va imparti acest apartament, cat i-mi revine mie
2) (din ce am mai citit pe forum) intr-o prima faza se face succesiunea intre sotul defunct si fiii lui.Eu trbuie sa ma prezint la notar cu ei? mentionez ca actele sunt la mine.
Cu toata stima si respecul cuvenit,
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:59, 15 August 2008
Deoarece prima soție a soțului dv. nu era căsătorită la data achiziționării apartamentului pe numele soţului, la decesul acesteia, nu a intrat în averea ei succesorală astfel că, acest apartament, la data decesului soţului dv. se va împărţi integral între dv. ca soţie supravieţuitoare şi cei doi copii ai soţului dv. în calitate de descendenţi, astfel:
1. dv. veţi beneficia de 1/4 din valoarea imobilului, iar ambii copii vor obţine 3/4 din acesta, adică 3/8 fiecar;
2. succesiunea se face odată între toţi succesibilii defunctului, nu pe rând. Astfel, va trebui să vă prezentaţi la notar împreună cu fiii defunctului şi să acceptaţi sau nu succesiunea. Fiii defunctului soţ pot să renunţe la succesiunea tatălui, astfel că partea lor vă va rămâne dv., caz în care la moartea dv. ei nu vor mai primi de la dv. nimic, deoarece nu există legătură de rudenie între dv. şi fiii soţului. Cum această variantă este puţin probabilă, veţi rămâne în indiviziune cu fiii soţului defunct, sau veţi deschide dv. sau ei o acţiune de ieşire din indiviziune. ;)
Cred ca problema sa complicatr. Astazi a venit unul dintre copii sotului defunct cu o hirtie despre care zicea ca a facut astazi succesiunea dupa mama lui si ca are jumatate de apartament.
Nu stiu ce sa fac.
M-am gindit sa ma duc miine la notarul care a facut testamentul pentru sotul meu defunct.
V-as ramane recunoscatoare daca v-ati putea da cu parerea.
Multumesc anticipat.
În această situaţie, dezbaterea succesiunii după defunct va viza doar jumătate din imobil, astfel că dv. veţi obţine 1/4 din jumătate din imobil, adică o cotă de 1/8 din totalul imobilului, iar restul de 3/8 din imobil se va împărţi celor doi copii ai defunctului. Mergeţi la notar şi depuneţi o cerere de dezbatere a succesiunii după defunct în termenul de 6 luni de zile de la decesul soţului.
Cu privire la actul prezentat de fiul soţului dv., fac următoarele precizări:
În cazul decesului fostei soţii, moştenitorii acesteia erau: soţul dv. în calitate de soţ supravieţuitor care dobândea 1/4 din jumătate din imobil, deoarece bunul a fost comun, astfel că jumătate îi aparţinea soţului dv. în calitate de coindivizar, iar jumătate soţiei, astfel că averea succesorală lăsată de fosta soţie a soţului consta în jumătate din apartament. Astfel: soţul dv. dobândea 1/4 din jumătate din imobil, adică o cotă de 1/8, iar 3/4 din jumătate o dobândeau copiii soţiei, adică 3/8 fiecare din imobil. Trebuie să mergeţi la notarul care a dezbătut succesiunea după fosta soţie să vedeţi dacă soţul şi unul dintre copii au renunţat la succesiunea după fosta soţie, caz în care celălalt copil dobândea 1/2 din imobil. Mergeţi, de asemenea, şi la Biroul de cf şi scoateţi un cf de informare al imobilului, astfel că vă veţi edifica asupra proprietarilor imobilului. În funcţie de acest extras cf, notarul va stabili care este cota sau bunul defunctului ce va intra în masa succesorală ce urmează a fi împărţită între dv. şi fiii defunctului.
După ce veţi obţine informaţiile, vă aşteptăm cu noutăţi. ;)
Am fost la notarul unde sa facut recenta succesiunea.Asa este, sotul si celalalt copil au cedat partea lor de succesiune in favoarea celuilalt copil,lucru pe care deabia astazi l-am aflat.
Va multumesc frumos pentru ajutorul acordat.
Buna seara. Sa inteleg ca sotul dvs. a cedat partea lui din succesiune de pe urma primei sotii. A mai ramas 1/2 din apartament ce reprezinta partea lui. Aceasta pentru ca aveti testament nu se imparte conform succesiunii legale. Trebuie sa se faca aplicarea art.939 Cod civil. Parerea mea este ca ar trebui sa mosteniti 37/96*1/2 din apartament, asta insemnand cam 19.2% din valoarea apartamentului. Oricum mai bine vorbiti cu notarul pentru ca sunt diferite sisteme de calcul.

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)
Succesiunea .... monica g.f. monica g.f. Buna seara , Dupa moartea tatalui meu ,mama mea s-a recasatorit ,iar cel de al doilea sot al mamei avea 2 copii din prima lui casatorie .Mama s-a mutat la el ... (vezi toată discuția)