avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu probleme

V-as ramane recunoscatoare daca a-ti putea sa ma consultati in urmatoarea problema:Sotul a decedat in urma cu 2 luni de zile,locuiam impreuna de 10 ani in apartamentul lui (cumparat impreuna cu prima sotie{la vremea cind au cumparat apartamentul erau in concubinaj,au facut si doi copii in acea perioada si sau casatorit dupa 10 ani,la un an dupa ce s-au casatorit ea a decedat} care a decedat acum 11 ani),are doi baieti de 38 si respectiv 36 de ani, din prima casatorie, mentionez ca la moartea primei sotii nu s-a facut succesiunea intre sot si fii.Prin testament la notar in urma cu doi ani sotul mia lasat mie apartamentul. (acum cred ca mai corect spus ar fi, partea lui)
Acum v-as ruga daca puteti sa-mi spuneti
1) cum se va imparti acest apartament, cat i-mi revine mie
2) (din ce am mai citit pe forum) intr-o prima faza se face succesiunea intre sotul defunct si fiii lui.Eu trbuie sa ma prezint la notar cu ei? mentionez ca actele sunt la mine.
Cu toata stima si respecul cuvenit,
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:59, 15 August 2008
In ce situatie se poate anula o succesiune,care este operata deja si in cartea funiara?
v.korbw a scris:

Va rog frumos, daca poate cineva sa-mi spuna daca are rost, si cit costa sa deschid o actiune judecatoreasca.
Multumesc

Pentru reducerea testamentului nu puteţi merge pur şi simplu la notar ca acesta să-l reducă, aşa cum a spus mai sus un coleg. Acest lucru se poate obţine numai printr-o acţiune în instanţă. Normal că are rost să reduceţi testamentul lăsat de defunct, fiind vorba despre moştenitori rezervatari a căror cotă a fost încălcată prin această liberalitate pentru cauză de moarte.
Cât costă: conform art. 3 lit. c din Legea nr. 146/1999, taxa de timbru datorată pentru cereri pentru stabilirea calitatii de mostenitor, a masei succesorale, cereri de raport, cereri de reductiune a liberalitatilor si cereri de partaj este de 19 lei şi timbru judiciar de 0,3 lei. Vă recomand să nu plecaţi la drum fără avocat! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)
Succesiunea .... monica g.f. monica g.f. Buna seara , Dupa moartea tatalui meu ,mama mea s-a recasatorit ,iar cel de al doilea sot al mamei avea 2 copii din prima lui casatorie .Mama s-a mutat la el ... (vezi toată discuția)