Qubik a scris:
Adică apartamentul tatălui intră în conecurs la mostenire iar apartamentul soției supraviețuitoare nu ? Ambele apartamente au fost dobândite de ambii parteneri, prin succesiune, dinaintea casatoriei.
Mai am 3 nelămuriri.
1. în viitor după decesul sotiei supravietuitoare , copiii tatălui cu care ea a fost casatorita legal, mai au dreptul la mostenire ?
2 dezbaterea succesorală se poate face după o evaluare a imobilelor. Apartamentele desi sunt cu 2 camere fiecare, au valori diferite pt că au suprafețe diferite și sunt in zone si etaje diferite.
3. daca tatal a facut testamentin favoarea unui nepot, cum se imparte succesiunea ?
1. Dvs ati pus problema ce se întâmplă în cazul în care tatăl decedeaza. Si v-am raspuns ca atare.
Nu am afirmat că apartamentul sotiei nu se împarte.
Fiecare apartament va fi moștenit de soțul supraviețuitor și copiii sotului decedat.
Mai departe, cota sotului supraviețuitor va fi moștenită de copiii acestuia.
Cu alte cuvinte....fiecare sot, cu copiii sau.
2. Da, evaluarea se face in functie de expertizele notariale.
3. Depinde ce scrie in testament și depinde de ce vor copiii și soția.
Dacă aceștia nu au nici un fel de pretentie la apartament și sunt dispuși cu toții să renunte la succesiune, atunci nepotul va fi unic moștenitor.
Dacă soția și copiii își pretind rezerva succesorala, testamentul se reduce la jumătate.
Cum un apartament nu poate fi împărțit fizic in jumătate, reductiunea se va face prin echivalent. Adică nepotul va trebui să le achite contravaloarea a jumătate din imobil.