avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce efecte are contractul prenupțial în cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți?

In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe sot dupa decesul acestuia? Exista un contract prenuptial. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:15, 14 Ianuarie 2024
Ce fel de contract prenuptial?
A fost incheiat in Romania?
Ce prevede acest contract?
prevede ceee ce are fiecare din cei 2 inainte de a se casatori. Da, in Romania
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este contract prenuptial ci conventie matrimoniala.
Ce fel, cum se numeste? Separatie de bunuri sau Comunitate conventionala?
Ce au inainte fiecare, inainte de a se casatori, scrie oricum si nu prea conteaza. Important e ce se intampla, dupa casatorie, in caz ca sotii achizitioneaza bunuri. De asta v-am intrebat ce scrie acolo.
Dar ca sa va raspund la intrebare..da, in mod normal, sotia va mosteni 1/4 din bunuri, iar copiii 3/4.
Daca sotul intocmeste un testament, prin care lasa tot copiilor, sotia este mostenitor rezervatar. Legea ii acorda rezerva succesorala (acea cota din bunuri, la care un mostenitor are dreptul, impotriva vointei defunctului, manifestata prin testamente sau donatii). Rezerva sotiei este jumatate din cota legala de 1/4.
Adica daca sotia doreste, dupa decesul sotului, are posibilitatea de a solicita reductiunea testamentului, pana la intregirea rezervei succesorale de 1/8.
va multumesc pentru raspuns; intrebasem mai ales pentru mostenirea pe care o are sotul de la parinti , de ex- pamant, case,sute de mii de euro..... dinainte de casatorie- deci in caz de decesul sotului, sotia are dreptul la 1/8 alaturi de copii; Dupa capul meu si o logica simpla, nu mi se pare corect deloc: daca sotul lasa testament pentru copiii sai pentru mostenirea sa de la parinti- , de ce sa aiba si sotia lui drept la 1/8 dupa decesul acestuia?! in caz ca decedeaza si sotia, vine sora sotiei cu copiii ei; mi se pare injusta legea.
poate ar fi mai corect ca sotul sa vanda intreaga mostenire de la parintii sai, in cursul vietii, ca sa nu mai vina la mostenire sotia acestuia, sau oricare alte rude ale sotiei.

Alte discuții în legătură

Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Acte necesare SerenaB SerenaB Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un ... (vezi toată discuția)
Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)