avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune în urma unui testament care încalcă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. Cum se dezbate moștenirea în acest caz?

Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii.
Care sunt pasii de urmat in aceasta situatie pentru inceperea si finalizarea succesiunii? Si care sunt cotele de mostenire cf. legii?(casa si teren.)
Cine trebuie sa deschida succesiunea si cum este mai bine sa se faca?La notar sau in instanta?
Daca primul pas il faci la notar cu declaratie de acceptare a succesiunii de catre unul din copii si sotia defunctului, care este urmatorul pas?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:54, 17 Noiembrie 2017
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu ar fi existat acel testament, cotele ar fi : sotia 1/4 si copiii 3/4.
Daca vorbim de bunuri comune, dobandite de soti in timpul casatoriei, cotele se raporteaza la jumatatea sotului. Deci sotia va avea 1/4 din jumatate = 1/8 (+ cota ei de 1/2 din bunuri), in total 5/8, iar copiii 3/4 din jumatate = 3/8.

Copiii sunt mostenitori rezervatari. Legea le acorda dreptul la rezerva succesorala (partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri)
Rezerva succesorala a copiilor este de jumatate din cota legala, adica 3/16.
Mai pe romaneste, defunctul poate incheia donatii si testamente, cu conditia sa nu incalce copiilor aceasta rezerva de 3/16 din avere.
Daca rezerva a fost incalcata, mostenitorii respectivi pot initia o actiune prin care solicita reductiunea testamentului sau donatiei pana la satisfacerea rezervei. (in termeni comuni "sa atace testamentul").
In practica, acest lucru se concretizeaza fie in achitarea unei sulte catre mostenitori, sub forma unei sume de bani reprezentand valoarea rezervei incalcate, fie, daca exista mai multe bunuri, atribuirea unora dintre ele mostenitorilor.
In cazul dvs, la deschiderea procedurii succesorale, trebuie sa fie prezenti si copii, pentru a declara daca recunosc sau nu testamentul, daca sunt de acord cu el si daca inteleg sa renunte la drepturile lor sau daca doresc sa solicite reductiunea testamentului pentru incalcarea rezervei succesorale.
Daca au dat copiii declaratii de acceptare, inseamna ca pretind rezerva si implicit trebuie redus testamentul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect ... 21mai1964 21mai1964 Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect urmatoarea problema::doi soți fără copii au facut testament iar dupa decesul unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Donatie! psilemangalia psilemangalia Dupä cum am änteles o\\"Donatie\\"poate fi atacatä än instantä?Dupä cät timp?Sau jocä un rol:factori de timp cänd donatie a fost fäcutä? (vezi toată discuția)
Mostenire sot -sotie cornel44 cornel44 BUNA ZIUA, SINT CASATORIT LEGAL CU SOTIA MEA DE 14 ANI, NU AVEM COPII. LOCUIM INTR-UN APARTAMENT CUMPARAT DE MINE INAINTE DE CASATORIE..INTREBAREA MEA ESTE , ... (vezi toată discuția)