avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara! Am si eu o nelamurire: acum 10 ani a decedat mama; s-a facut succesiunea, ramanand eu si tata coproprietari pe un apartament si o masina. Tata s-a recasatorit de 8 ani cu cineva care are 4 copii (niciunul minor) si as vrea sa stiu daca actuala lui sotie (si copiii acesteia) ar avea dreptul la mostenire dupa moartea tatalui meu.Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: lazu , utilizator 22:16, 10 Februarie 2011
daca aceasta casatorie este oficiala, actuala sa sotie are drept precum si copii acesteia
Casatoria este oficiala, insa copiii nu sunt si ai tatalui meu...sunt ai ei din prima casatorie. Impreuna nu au copii. Nu conteaza la succesiune daca tatal meu a detinut aceste bunuri anterior casatoriei cu actuala sotie?
ADELA STROE a scris:

daca aceasta casatorie este oficiala, actuala sa sotie are drept precum si copii acesteia


Ar trebui sa raspundeti in cunostinta de cauza. Raspunsul este fals.
Potrivit legii, in situatia dumneavoastra, DOAR sotia are drept de mostenire la posibilul deces al tatalui dumneavoastra. Doar in ipoteza in care ar adopta copiii sotiei si s-ar stabili astfel o legatura de filiatie intre copii si tatal vitreg, doar in aceasta situatie l-ar putea mosteni.
In sens contrar, in cazul decesului, dumneavoastra mosteniti 3/4 din patrimoniul tatalui, iar sotia sa supravietuitoare 1/4.
Atentie insa ! Nimic nu-l impiedica pe tatal dumneavoastra sa lase un testament, de exemplu. Sau sa incheie contracte de intretinere, etc. In cazul testamentului precum si al unor eventuale donatii, dumneavoastra beneficiati insa de rezerva succesorala.
Multumesc frumos!
Relativ la copii am raspuns deja.
Cu privire la natura bunurilor, are importanta ca sunt dobandite inaintea casatoriei intrucat potrivit Codului Familiei, acestea sunt bunuri proprii, spre deosebire de cele dobandite in timpul casatoriei, care sunt comune.
La decesul tatalui se procedeaza in felul urmator : se arata bunurile comune ale sotilor si se impart in doua parti. Jumatate apartine tatalui si jumatate sotiei.
Abia apoi jumatatea tatalui + bunurile sale proprii (printre care se numara si cele de care vorbiti dumneavoastra) se vor imparti 3/4 dumneavoastra si 1/4 sotia supravietuitoare.

Alte discuții în legătură

Succesiune soți Adi. M. P. Adi. M. P. Bună ziua. Care sunt drepturile de succesiune ale intre soți. În cazul nostru : sotul are doi copii din căsătorii anterioare. Deține o casa cumarata pe ... (vezi toată discuția)
Moștenirea după re-casatorie Cristina Resut Cristina Resut Bună seara, Sunt o fiica îngrijorată....tatăl meu s-a stins acum câteva luni, iar mama cred ca s-a recăsătorit. Am motive sa nu o confrunt ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)