avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul

Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic mostenitor peste bunuri mobile si imobile. după cca 5 ani s-a recasatorit cu acte. Noua soție nu avea copii și avea un apartament proprietate, tatal un apartament proprietate.
La trecerea in nefiinta a tatălui, copiii mai au dreptul la mostenire? Dar in situatia in care tatal a făcut un testament ? Testamentul poate sa invinga parten de rezerva a mostenirii dacă mai au dreptul la mostenire copiii ?
Cel mai recent răspuns: crisan_ms , utilizator 11:19, 26 Iunie 2020
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Qubik a scris:
Adică apartamentul tatălui intră în concurs la mostenire iar apartamentul soției supraviețuitoare nu ?

2 dezbaterea succesorală se poate face după o evaluare a imobilelor. Apartamentele desi sunt cu 2 camere fiecare, au valori diferite pt că au suprafețe diferite și sunt in zone si etaje diferite.

Moștenirea este a unei singure persoane decedate. (Nu se „adună” nici morții, nici vii cu morții, nici averile lor. Chiar și atunci când se dezbat deodată mai multe moșteniri, ele se dezbat pe rând, în ordinea deceselor, pentru că moștenirea este a fiecărui mort, luat în parte).

Nu înțeleg de ce dicutați despre aparatemente (la plural) de vreme ce un ap. este al unuia dintre soți (tatăl dvs.) și celălalt ap. este al unei alte persoane (soția acestuia). Nu s-ar evalua ambele apartamente nici de-ar muri amândoi deodată. (într-un asemenea caz nici nu s-ar moșteni unul pe celălalt, dacă nu s-ar putea stabili cine a supravietuit celuilalt).

La moartea ...cui va muri mai întâi, masa succesorală rămasă de pe urma acestuia va fi compusă din ceea ce avea defunctul (nu și din ce are o altă persoană rămasă VIE, cum ar fi soțul supravietuitor)

Deci, în funcție de cine va face primul check-in-ul pe lumea ailaltă, lucrurile vor sta așa:

Dacă va muri tată dvs. mai întâi, atunci în moștenirea LUI va intra apartamentul LUI și moștenirea lui va fi culeasă de soția supraviețuitoare (1/4) și descendenții defunctului. (adică dvs. și celălalt copil al tatălui dvs.) cu o cotă de 3/4 (împreună).

Dacă tatăl dvs. a lăsat un testament, atunci dvs. (copiii defunctului) în calitate de moștenitori rezervatari veți aprecia la momentul decesului dacă tatăl dvs. v-a încălcat rezerva succesorală și puteți solicita reducțiunea testamentului care vă încalcă rezerva.

Rezerva este de jumătate din cota succesorală. (3/8 rezerva copiilor în speță)

Dacă va muri soția tatălui dvs. mai întâi, atunci în moștenirea ei va intra apartamentul EI și moștenitorii ei vor fi: tatăl dvs. (în calitate de soț supraviețuitor) și ... rudele soției. Tatăl dvs. va fi moștenitor alături de orice rudă a soției ...pănâ la văr primar. (dacă nu are copii, părinți, unchi, mătuși etc)

Dvs. nu o moșteniți pe soția tatălui dvs. pentru că NU vă este rudă. Este doar soția tatălui și atât. (De fapt, sunteți afini, nu rude).
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
romascanu, moderator
Multumesc frumos pt raspunsuri. Am avut impresia că din moment ce au stat împreună mai mult de 15 ani (căsătoriți cu acte) bunurile au devenit comune.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista asa ceva.
Este doar o legendă urbană aberantă.
Durata unei căsnicii nu schimba natura și proprietarul unui imobil.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc pt răspunsuri. Da, m-am întrebat și eu daca poate fi adevarat, m-am uitat pri NCCiv. și prin CCiv și nu am găsit vreun articol prin care sa se specifice faptul că după 5 ani bunurile devin comune (așa cum circulă legenda) dar am zis că nu m-am uitat eu bine sau nu am parcurs eu toată documentația.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Nicoleta Cristina Romașcanu
Ador cat de plastic explicati spetele! Ma interesa si pe mine subiectul! Am inteles detaliile cu care nu eram chiar lamurita! Multumim pentru ajutorul pe care ni-l dati in a intelege legislatia in termenii colocviali pe care ii pricepem cu totii! Sanatate sa aveti si viata lunga!

-eliminare citat integral-
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2020
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune deschisa de nepoti ??? mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Am si eu nevoie de parerile dvs . Situatia este urmatoarea : Sot si sotie - proprietari ai unui apartament cumparat dupa 1989 Sotul a ... (vezi toată discuția)
Cum se va face moștenirea? bună seara! vă prezint următoarea ... Ihategreen42 Ihategreen42 Cum se va face moștenirea? Bună seara! Vă prezint următoarea situație privind o mostenire. Bunicii mei sunt morți amândoi. Din bunicii mei au rezultat ... (vezi toată discuția)
Succesiune nini02 nini02 Buna seara! Am si eu o nelamurire: acum 10 ani a decedat mama; s-a facut succesiunea, ramanand eu si tata coproprietari pe un apartament si o masina. Tata s-a ... (vezi toată discuția)