avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se va face moștenirea? Bună seara! Vă prezint ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se va face moștenirea? Bună seara! Vă prezint următoarea ...

Cum se va face moștenirea?
Bună seara! Vă prezint următoarea situație privind o mostenire. Bunicii mei sunt morți amândoi. Din bunicii mei au rezultat 3 fii. (Primul fiu este tatăl meu). In prezent tatăl meu nu mai este printre noi, precum și un frate care este căsătorit dar nu are copii. In viața mai este un frate(unchi). De pe urma tatatui meu sunt eu, mama și fratele meu. De pe urma unchiului decedat este doar soția acestuia. De pe urma unchiului care se afla in viața, acesta nu are nici soție și nici alti mostenitori. Cum se va face moștenirea? Cine are dreptul? Fratele(unchiul aflat in viața)? Precum și nepotii( eu si fratele?) sau și șotia unchiului precum si mama? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:48, 30 Ianuarie 2023
Mostenirea de la bunicii dvs se va imparti in principal, in 3 parti, cate una pt fiecare fiu. Toti cei enumerati, urmeaza sa fiti mostenitori, doar ca in cote diferite. Fiul supravietuitor, unchiul dvs, primeste cel mai mult, avand cota sa, dar si o parte de la fratele care nu a avut copii./ daca nu exista un testament in favoarea sotiei. Mama dvs primeste jumatate din partea sotului/tatalui dvs iar cealalta jumatate se imparte la copii, dvs si fratele.
Mama dvs primeste jumatate din partea sotului/tatalui dvs iar cealalta jumatate se imparte la copii, dvs si fratele.

Mama mosteneste 1/4 din ce avea sotul la data decesului, nu jumatate.

Sotia unchiului nu ii mosteneste pe socrii, ci pe sot. Cinteaza deci, cand a decedat acesta, daca înainte sau dupa bunici.
A decedat după ce au decedat bunicii

Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator
mostenirile se dezbat in ordinea deceselor. Dupa bunici, se imparte in 3 ca au fost 3 copii, partea tatalui o mostenesc mama dvs 1/4 si voi copiii, 3/4, unchiul culege o parte si din partea unchiului decedat, sotia mosteneste jumatate ca sotie supravietuitoare a unchiului, iar cealalta jumatate se imparte in 2, unchiul in viata si partea ce i s-ar cuvenit tatalui dvs se va imparti intre mama si dvs (1/4 , 3/4)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am gasit un notar sau avocat care sa imi explice coerent, ... mateidonea mateidonea Nu am gasit un notar sau avocat care sa imi explice coerent, sper sa ma ajutati. Unchiul meu (fratele mamei) a decedat recent si a carui sotie a decedat cu ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)
Mostenirea radu1982 radu1982 am o mica problema ...tatal meu a murit in martie 2009 iar bunicul (tatal tatalui meu)in luna august al aceluias an.bunica inca este in viata insa acum sunt ... (vezi toată discuția)