avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul sotiei tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul sotiei tatalui

Buna ziua!
Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca batranetea.Apartamentul in care locuiesc este cumparat de parintii mei iar ea nu a contribuit nici macar cu presul de la usa in cei aproape 7 ani de cand locuieste in acel apartament.Intrebarea mea este ce drept are acum,dupa casatoria cu tatal meu,si ce pot face ca acea femeie sa plece cu ce a venit cand s-au cunoscut. Mentionez ca ea nu are si nici impreuna nu au facut copiii.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 00:16, 9 Iulie 2012
In momentul de fata nu are nici un drept.Insa daca este casatorita legitim cu tatal dvs., iar tatal dvs. locuieste in acel imobil, ea are un derpt de abitatie.
De asemenea, daca tatal dvs. decedeaza ea vine la succesiunea acestuia in calitate de sotie supravietuitoare.
Daca va intelegeti bine cu tatal dvs. puteti sa-l determinati sa va faca un contract de vanzare cumparare pentru cota ce o detine.
De fapt trebuia ca dupa decesul mamei dvs. sa fi dezbatut succesiunea si in momentul de fata sa fi avut o cota de mostenire deja stabilita.
Nu a dobândit drepturi la bunurile patrimoniale ale tatălui dvs., n caz de divorţ nu-i va reveni nimic, poate doar dacă dovedeşte faptul că a făcut unele investiţii financiare , va putea avea pretenţii, însă , la decesul tatălui dvs ( dacă acesta va deceda primul)., în calitate de soţie supravieţuitoare , are dreptul la rezerva succesorală.
Daca apartamentul este cumparat de parintii dvs, actuala sotie a tatului dvs nu are nici un drept asupra acelui apartament in momentul de fata. Facand succesiunea dupa mama dvs, dvs ca fiu va revine 1/2 din apartament iar tatalui 1/2. Daca sunteti mai multi frati impreuna mosteniti 1/2 dar 1/2 ramane tot al tatalui. Abia in momentul in care tatal dvs nu va mai fi printre noi si sotia ii supravietuieste, aceasta va mosteni 1/2 din 1/2 ce o avea tatal dvs prin cumparare iar dvs 1/2 din acea jumatate. Daca actuala sotie trece in nefiinta inaintea tatalui dvs nu va mosteni nimic.
acest drept fiind de 25% al ei,iar 75% al mostenitorilor parintilor,dupa moartea tatalui.sau ma insel?
Deci apartamentul era al parintilor dvs.
Asta inseamna ca tatal dvs. avea 50%, iar mama dvs. avea 50%.

Daca faceti succesiune dupa mama dvs., tatal dvs. va primi 25% din jumatatea mamei dvs. (12,5% din valoarea intregului apartament), iar dvs. veti primi 75% din jumatatea mamei dvs. (37,5% din valoarea intregului apartament).

Asta inseamna ca tatal dvs va detine 62,5%, iar dvs. veti detine 37,5%.

Daca tatal dvs. decedeaza, cea de-a doua sotie va primi 25% din procentul de 62,5% pe care tatal dvs. il detine (15,625% din valoarea intregului apartament), iar dvs. veti primi 75% din procentul de 62,5% (46,875% din valoarea intregului apartament).

Asta inseamna ca ce de-a doua sotie va detine 15,625%, iar dvs. veti detine 84,375% din valoarea apartamentului.

In valori absolute, daca apartamentul valoreaza 100.000 de euro, sotiei ii vor reveni 15.625 euro, iar dvs. va va reveni 84.375 euro.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
Ana Muntianu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Am câteva întrebări despre moștenire, vă rog să mă lămuriți silviu3marian silviu3marian se da sotul decedat, o sotie si 3 copii mostenitori legali. Se face mostenire pe calea clasica la notar. Jumatate sotia , apoi cealalta jumatate se imparte ... (vezi toată discuția)
Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)