avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am câteva întrebări despre moștenire, vă rog să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am câteva întrebări despre moștenire, vă rog să mă lămuriți

se da sotul decedat, o sotie si 3 copii mostenitori legali. Se face mostenire pe calea clasica la notar. Jumatate sotia , apoi cealalta jumatate se imparte din nou la 4. Astfel se stabilesc cotele dupa cum urmeaza Sotia 1/2 plus 1/4 si fiii cate 1/4 .Cateva intrebari sunt.

1. Cand sotia a fost intrebata ce detine sotul pentru a se intocmi masa succesorala, aceasta a declarat un apartament si o casa. Problema e ca pe actele de proprietate sunt trecuti amandoi proprietari si sotul si sotia. Nu scrie in ce cote sunt proprietari dar sunt amandoi. Atunci....masa succesorala nu e doar jumate din proprietate??? Mostenirea s-a facut ca si cand sotul ar fi unic proprietar al acelui apartament de exemplu...Cum se procedeaza cand sunt doi sau mai multi proprietari pe actul de proprietate?

2. Daca sotul avea alzheimer de niste ani in urma (exista acte medicale care atesta asta ) atunci proprietatea nu merge complet in posesia celuilalt proprietar? Mai ales ca sotia avea obtinuta tutela? Cumva mostenirea legala ...nu prea e valida?

3. Unu din fii vrea reintregirea uneia din cele doua proprietati. Daca de exemplu , fac schimb ...1/4 din apartament il dau in schimbu a 1/4 din casa,fac act de vanzare cumparare sau cum? Sau daca vreau contravaloarea in schimbul cedarii proprietatii cum stabilesc pretul de vanzare? Fac evaluare?

4. Sotia poate dona partea ei de 1/2 plus 1/4 , in trei parti egale fiilor inca de pe acum? Si daca da, ce probleme pot aparea peste ani , cand vom face succesiunea dupa ea? Desi in mod normal nu mai facem succesiune pentru ca nu vom mai avea masa succesorala.

Multumesc anticipat. Nu sunt avocat de profesie dar mai citesc ici colo. Drept pentru care termenii si relatarea poate nu sunt cele mai explicite.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 03:57, 15 Octombrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

1. Nici nu se putea specifica in actul de dobândire ce cote are fiecare sot.
Orice bun dobândit în timpul căsătoriei este bun comun al ambilor soti. Ceea ce caracterizează proprietatea soților este devălmășia. Adică bunul este comun fără ca fiecare sot să aibă o cota determinata.
Faptul că în practică, la dezbaterea unui succesiuni, în cazul unui bun comun se menționează la masa succesorala cota de 1/2, este la nivel de prezumție, pentru a simplifica lucrurile. Asa nu înseamnă că soții sunt coproprietari pe cote parti. Desigur, moștenitorii pot aduce probe care să demonstreze că unul dintre soti a avut o contribuție mai mare la dobândirea bunurilor.
2. Nu. Tutorele are doar atribuții de administrare. O tutela nu te transforma în proprietar. Si nu trebuie să fii mental sănătos, ca să ai in proprietate un bun. Ah, ca nu il poti vinde/închiria, este cu totul altceva.
3. Intregirea proprietatii înseamnă că din 4 moștenitori, 3 să transmită cotele lor celui de-al 4 lea.
Ce ati spus dvs este doar un schimb de cote.
In momentul de fata, mama are 5/8 (sau 20/32), iar fiecare copil are 3/32.
Aveti 2 variante :
- încheiati un act de partaj voluntar, prin care să vă împărțiți concret bunurile. Cei care nu sunt interesați de imobile vor primi de la ceilalți sulte.
Dacă partajul este amiabil, îl încheiati la notar, iar sultele vi le stabiliți/conveniti dvs.
Dacă partajul nu este amiabil, va adresați instanței, iar sultele vor fi stabilite de judecător.
- va faceti reciproc contracte de vânzare cumpărare.
De exemplu mama + 2 frați vand cotele lor din apartament celui de-al treilea frate, la un pret convenit de dvs.
Fratele cumpărător își va intregi astfel dreptul de proprietate asupra apartamentului.
4. Da, poate. Fiecare moștenitor este proprietar exclusiv pe cota sa.
Succesiunea după mama nu va mai trebui dezbătută pentru că la momentul decesului nu vor mai exista bunuri în patrimoniul său.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2019
raluk0207, utilizator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
silviu3marian a scris:
.
... Atunci....masa succesorala nu e doar jumate din proprietate???

Păi și? N-a fost așa? Chiar dvs. ați scris:
... o sotie si 3 copii mostenitori legali. Se face mostenire pe calea clasica la notar. Jumatate sotia , apoi cealalta jumatate se imparte din nou la 4. Astfel se stabilesc cotele dupa cum urmeaza Sotia 1/2 plus 1/4 si fiii cate 1/4 .

Doar „cealaltă jumătate” - adică averea soțului mort - s-a transmis prin succesiune. Nu și averea celei vii (soția).
Jumătatea pe care o avea soția i-a rămas acesteia.

Ați scris: „soția 1/2 plus 1/4”...

Soția a rămas cu ceea ce avea (1/2) încă de pe vremea când nu era nimeni îngropat (jumătatea ei). Iar prin succesiune primit 1/4 de la soțul defunct. O pătrime din ce? Din ce avea mortul (adică din jumătatea lui) nu și din ceea ce avea deja ea însăși (VIE).

Soția are în final 5/8 din întreg. (adică jumătatea ei plus o pătrime din jumătatea pe care o avea soțul ei defunct).

De asemenea, cota celor trei copiii (3/4 împreună - 1/4 fiecare) se raportează la averea tatălui lor (jumătate).

În certificatul de moștenitor sunt scrise cotele succesorale și masa succesorală.
Mai departe este matematică. (fracția de la rubrica moștenitori se raportează la fracția de la rubrica masa succesorală).

Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
romascanu, moderator
Am inteles .multumesc :D A zis raluk0207. Nu intelegeam cum e cu devalmasia asta. Nu imi era clar , daca in contractele de proprietate sunt trecuti doi proprietari dar nu si cotele ce le revin, m am gandit ca automat sunt 1/2 si 1/2. Apoi am citit pe net ca sunt doua
tipuri de contracte de proprietate. cu cote clar exprimate si in devalmasie.

n momentul de fata, mama are 5/8 (sau 20/32), iar fiecare copil are 3/32.

Corect este 5/8 mama si 3/8 cei trei copii(cate 1/8) in total 8/8 adica un intreg(casa, apartament)
20/32 + 3 x 3/32 = 20/32+9/32=29/32 care nu e un intreg
corect ar fi fost : 20/32 si 3 x 4/32= 32/32.

Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
mcolaborare, utilizator
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu prea pricep ce căutați pe la numitor 32. (afară de vorba aceea: de ce să fie simplu când poate să fie complicat).

5/8 +1/8 +1/8 +1/8 = 8/8
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul sotiei tatalui Floryyn1983 Floryyn1983 Buna ziua! Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca ... (vezi toată discuția)
Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)
Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)