avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ...

Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa dezbata mostenirea de pe părinții lui respectiv bunicii mei decedati acum 30 ani. Intrebarea mea este sotia tatalui mei vine la masa succesorală a bunicilor mei sau care este procedura? Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:52, 14 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, vine în calitate de moștenitoare a tatălui dvs.
Se va dezbate succesiunea după bunici, moștenitori fiind tatăl și unchiul, după care, cu certificatul de moștenitor dupa bunici, trebuie sa va prezentați la același birou notarial unde ați dezbătut succesiunea după tata și sa solicitați suplimentarea masei succesorale după tata cu cota de 1/2 moștenită de la bunici.
Jumatatea tatălui se va împărți între dvs și mama, în același cote.
Care ar fi cotele daca imi permiteti ca am primit o informatie sper eu eronata de 75 % respectiv 25% din jumătatea tatalui
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cotele sunt la fel (soția 1/4 și copiii 3/4).
Însă masa succesorala e diferita.
Prima data când ați dezbătut succesiunea era vorba de bunuri comune.
Astfel, jumătatea tatălui s-a împărțit între dvs și mama, iar la partea mamei s-a mai adăugat și jumătatea ei din imobil, rezultând o cota mai mare, raportata la întreg.

În cazul bunicilor, jumătatea tatălui este bun propriu (căci bunurile dobândite prin moștenire sunt bunuri proprii), caz în care dvs veți avea 3/4, iar mama 1/4.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs mosteniti 3/4 deci 75% cum ziceți dvs si mama 1/4.
Rapoartele astea se aplica pt jumatate din mostenirea bunicilor ca restul va fi mostenit de fratele tatalui
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vi se pare eronată pentru că plecați de la acestă premisă

filipconstantin a scris:

....sotia a primit 63%...


Nu. N-a "primit" atât. Soția a PASTRAT ceea ce avea încă de pe vremea când nu murise nimeni (partea ei de 1/2 din ap. comun) și a PRIMIT prin succesiune cota de o pătrime din moștenirea soțului. (moștenire in care intră doar jumătatea de ap a defunctului, nu și partea viului/a soțului supraviețuitor).

1/2 (50%) partea păstrată de cel viu plus 1/8 partea moștenită (adică o pătrime din jumătate) = 5/8 (62,5%). din ap.

Dvs. ați primit prin succesiune cota de trei pătrimi din moștenirea tatălui. Adică 3/4 din jumătate de ap./partea defunctului. Ceea ce înseamnă 3/8 din ap. (37,5%).

Cotele succesorale (o pătrime soția si trei patrimi fiul) sunt și rămân aceleași, indiferent cu ce veți suplimenta certificatul de moștenitor. De exemplu, dacă veți suplimenta certificatul cu 1/2 din terenul cutare (adică partea tatălui dvs. primită prin moștenire de la părinții lui, cealaltă jumătate fiind a fratelui lui), atunci dvs. veți avea trei pătrimi din această jumătate (adică 3/8 din intregul teren). Și soția o pătrime din jumătate = 1/8 din teren.

Cotele succesorale sunt prevazute de lege. Ele nu se modifică. Dar trebuie să fim atenți la ce le raportăm.
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa-mi spuneti ce cota parte se cuvine celor 2 copii ramasi ... Dumitru Nicoleta Dumitru Nicoleta Va rog sa-mi spuneti ce cota parte se cuvine celor 2 copii ramasi in urma decesului unuia din parinti, avand in vedere ca acestia detineau un apartament, fiind ... (vezi toată discuția)
Mama mea are 2 fete cu un barbat cu care a stat impreuna dar ... Vasilica2020 Vasilica2020 Mama mea are 2 fete cu un barbat cu care a stat impreuna dar NU au fost casatoriti. Dupa ce s-au despartit sa cunoscut cu tatal meu cu care sa casatorit legal ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va expun situația: tatăl meu a murit acum 10 ani. ... Claus17 Claus17 Buna ziua. Va expun situația: Tatăl meu a murit acum 10 ani. El a fost căsătorit a doua oară cu o alta femeie, care trăiește in ziua de azi. Tatăl meu ... (vezi toată discuția)