O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii rezervatari- si ceilalti copii. In testament, persoana in cauza face precizarea ca acel copil caruia i s-a adresat testamentul , va trebui sa-l ingrijeasca pe tata,sa-l mormanteze si sa-i faca toate parastasele de dupa deces,conform traditiilor crestine.
Testamentul a fost insotit de un certificat de sanatate mintala,de la medicul de familie,dar notarul a eliberat acest testament fara martori,doar pe declaratiile si dorintele batranului tata.
Daca toate ,cele scrise in testament, sunt respectate,TESTAMENTUL POATE FI ATACAT DE FIII REZERVATARI ???
Daca raspunsul este afirmativ,atunci cum se poate mentine "in picioare",textul acestui act si ce cota din averea parintilor revine fiecarui mostenitor,in cazul in care:
- Sotia este decedata si nu a dat niciunuia dintre cei trei copii nimic din ce-a avut.
- Sotul supravietuitor face testamentul unuia dintre ei,iar ceilalti doi sunt trecuti ca mostenitori rezervatari ?
Cu mult respect,astept un raspuns.
Testamentuil poate fi redus pina la limita cotitatii disponibile de care va beneficia mostenitorul testamentar. Daca nu s-pa dezbatuit succesiunea de pe urma sotiei, atunci cota din mostenirea este de 5/8 pentru sotul supravietuitor care o poate testa dar fara a trece peste 3/4 din aceasta ceea ce inbsemna ca beneficiarul testamentului va culege 1/4 din cele 5/8 plus cota sa ereditara de pe urma mamei 1/8 si cota eredidara de pe urma tatalui 1/8, deci circa 1/2 din intrega mostenire
As dori sa revin cu intrebarea :
Poate fi ATACAT testamentul,in cazul in care tata are 83 de ani,certificat medical,ca este in deplinatatea facultatilor mintale,de la medicul de familie si ca sunt respectate conditiile ca tatal sa fie ingrijit pana la moarte de catre copilul caruia i-a fost incredintat testamentul si ca acesta va suporta toate cheltuielile de dupa deces,cu respectarea traditiilor crestine ?
Cum ma pot apara impotriva celor ce sunt "cu ochii" pe ceea ce va ramane de pe urma tatalui si mai putin pe situatia in care tatal are mare nevoie de ajutor,mai ales ca sufera de un handicap grav ( este nevazator ) ?
Cu mult respect, Petru Leah
Cum nu a lasat mama nimic? Ati dezbatut succesiunea dupa decesul ei?
Daca sunt mentionati rezervatarii, veti culege doar cotitatea disponibila si ei vor culege rezerva.
Daca tot il intretineti pe tatal dvs., de ce nu incheiati un contract de intretinere, acesta este inatacabil, chiar de catre alti mostenitori rezervatari.
Testamentul poate fi atacat numai dupa moartea tatalui dv - pana la acel moment nu e nimic de "atacat"
Testamentul in fatza notarului nu trebuie incheiat in prezenta martorilor...
Leah Petru a scris: in testament sunt trecuti-ca fii rezervatari- si ceilalti copii
In acest caz e probabil ca tatal a tinut cont de cota rezervatarilor:
Cuantumul rezervei se stabileste indirect, prin indicarea cuantumului cotitatii disponibile (art. 841, c. civ)
Veti mosteni ceva in plus fatza de ceilalti: cotitatea disponibila.
Rezerva descendenţilor este: 1/2 din mostenire pentru un copil; 2/3 din mostenire pentru 2 copii; 3/4 din mostenire pentru 3 sau mai multi copii.
Daca sotii,casatoriti de 50 de ani, casa construita in timpul casatoriei si avand 4 copii poate unul din soti lasa prin testament unui copil jumate din casa?
Nu se incalca rezerva celorlalti copii si a sotului supravietuitor?
Notarul are obligatia sa atraga atentia sau numai sa autentifice testamentul?
Sotii sunt in viata iar ce nu inteleg e : poate unul din soti atat timp cat celalat e in viata sa dispuna de jumatate din imobil?
Casa parintilor
Ghinda02
Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral
sarm07opr
Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)