avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa parintilor

Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din parinti? Mentionez ca intre timp acestia au divortat, dar nu au facut partajul si nu il vor face, din motive de vointa. Starea de sanatate a unuia din parinti fiind grav deteriorata doresc a afla daca dupa moartea lui eu ca si copil major voi fi mostenitor.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:39, 16 Martie 2014
dat fiind faptul ca apartamentul apartine in cote egale de 1/2 cu 1/2 pentru fiecare sot, mosteniti un sfert din jumatatea averii acelui parinte insa dupa decesul unuia
Partea sotului decedat se imparte astfel: 1/4- revine sotului supravietuitor, iar restul de 3/4 revine copiilor
Multumesc frumos, m-ati ajutat mult. Inca ceva daca se poate: daca unul din parinti se recasatoreste in continuarea situatiei, adica: casa pe numele lui X si Y, intre timp divorteaza iar Y se casatoreste cu Z. Z mosteneste ceva din apartament?
Multumesc inca o data pentru raspunsurile primite.
sebastian-barbulescu a scris:

dat fiind faptul ca apartamentul apartine in cote egale de 1/2 cu 1/2 pentru fiecare sot, mosteniti un sfert din jumatatea averii acelui parinte insa dupa decesul unuia


Cam alambicat. ªi prea puţin corect, după umila mea părere.

Descendentul moşteneşte, în concurs cu soţia supravieţuitoare, nu un sfert, ci trei pătrimi, şi nu din jumătatea averii părintelui, ci din întreaga lui avere (adică, din întreaga masă succesorală, în care va intra, în în ceea ce priveşte apartamentul, cota de 1/2 din apartament, cu condiţia ca celălalt soţ să nu invoce - şi să dovedească, în acelaşi timp - că a avut o contribuţie mai mare la achiziţionarea acestuia).
Cu alte cuvinte ce procentaj imi revine? ma refer doar din apartament, lasand alt bun la o parte.

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune mass mass Buna ziua, sunt interesat de dezbaterea unei succecsiunii dar mai intai as vrea sa stiu daca am pentru ce, sa nu fac cheltuieli inutile. Mama s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)
Va supun atenției următoarea speta: soțul a divorțat de soție ... gabibotea gabibotea Va supun atenției următoarea speta: Soțul a divorțat de soție cu care are un copil major. Împreună au un apartament. Nu s a făcut partajul. Copilul a ... (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)