avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Buna ziua, sunt interesat de dezbaterea unei succecsiunii dar mai intai as vrea sa stiu daca am pentru ce, sa nu fac cheltuieli inutile.
Mama s-a recasatorit in urma cu 20 de ani, in urma cu un an sotul ei a decedat iar mama a ramas sa locuiasca in casa acestuia (nu au avut niciun copil). De curand fratii acestuia au amenintat-o ca o dau afara de acolo. Din cate am inteles de la ea, sotul decedat impreuna cu inca 4 frati au mostenit de la parintii lor decedati cu mult timp in urma casa in care locuieste mama si 2 ha de pamant, pentru care nu s-a dezbatut succesiunea. Asadar sunt interesat daca mama poate sa deschida succesiunea dupa parintii sotului decedat si ce cota i-ar reveni in urma dezbaterii succesiunii. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mass , utilizator 09:08, 10 Septembrie 2019
Succesiunile sunt deschise prin moarte.

Prin urmare, dezbaterea lor are loc succesiv, cronologic, in functie de data decesului.



Asadar, dupa sotul decedat, mama dvs. are dreptul la aceasta succesiune, impreuna cu fratii acestuia.


SECŢIUNEA 1
Soţul supravieţuitor

Art. 972

Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.

(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.


Soţul supravieţuitor moşteneşte 1/2 din averea defunctului; - fraţii au dreptul să moştenească cealaltă cotă de 1/2, împărţită egal între ei.


Va multumesc pentru lamurii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile sotiei cand sotul a decedat CristinaDv CristinaDv Buna ziua, As vrea sa stiu ce drepturi are sotia in cazul in care sotul (singur la parinti) a decedat. Nu au copii iar toate propietatile si bunurile lui au ... (vezi toată discuția)
Succesiune Iulyanf Iulyanf Buna ziua ,am o întrebare,la decesul unui părinte care sunt procentele la o dezbatere a. mostenire? În viața au ramas mama și trei copii (vezi toată discuția)
Mostenire Liliminea@yahoo.com Liliminea@yahoo.com Santem 4 frati si avem o casa si pamant mostenit de la bunici .O sora a decedat(casatorita si nu are copii) Sotul ei supravietuitor are dreptul la ... (vezi toată discuția)