avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile sotiei cand sotul a decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile sotiei cand sotul a decedat

Buna ziua,

As vrea sa stiu ce drepturi are sotia in cazul in care sotul (singur la parinti) a decedat. Nu au copii iar toate propietatile si bunurile lui au fost mostenite de la mama sa care a decedat cu o luna inaintea lui (el fiind singurul mostenitor).
De asemenea m-ar interesa daca fratii mamei decedatului adica unchii decedatului ar avea vreun drept de mostenire?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 11:04, 24 Noiembrie 2014
Codul civil:

Art. 972
Cota succesorala a sotului supravietuitor
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului;
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitori legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar fi venit in concurs numai cu cea mai apropiata dintre ele.
(3) Daca, in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota stabilita potrivit alin. (1) si (2) se imparte in mod egal intre acestea.

Art. 974
Dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor
Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste, pe langa cota stabilita potrivit art. 972, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre succesiune dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua. daca sotul supravietuitor vine la mostenire decat cu fratii defunctului are cota de 1/2 din mostenire . dar daca vine cu un singur frate , si acela ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ametist ametist Soti fara copii. Unul dintre ei decedeaza. Cum se face succesiunea? Cine participa de drept la succesiune? Cui revine averea defunctului? (vezi toată discuția)