avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare despre succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare despre succesiune

buna ziua. daca sotul supravietuitor vine la mostenire decat cu fratii defunctului are cota de 1/2 din mostenire . dar daca vine cu un singur frate , si acela vitreg cota sotului se poate marii, adica poate culege cota care s-ar fi cuvenit fratilor materni sau fratilor buni ? va multumesc anticipat.
Nu, cota sotului supravietuitor va fi aceeasi. impartirea pe linii la care cred ca vreti sa faceti dumneavoastra referire se aplica atunci cand colateralii privilegiati in concurs sunt fratii buni si fratii vitregi (uterini/consancvini)
Noul cod civil:

Cota succesorala a sotului supravietuitor Art. 972
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului;
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitori legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar fi venit in concurs numai cu cea mai apropiata dintre ele.
(3) Daca, in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota stabilita potrivit alin. (1) si (2) se imparte in mod egal intre acestea.

Dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor Art. 974
Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste, pe langa cota stabilita potrivit art. 972, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor.

Nu exista derogari de la aceste norme legale, deci cota va fi de 1/2.
deci sa inteleg ca daca exista un singur frate consancvin va primi 1/2 si sotul supravietuitor tot 1/2 din mostenire ?va multumesc.
Asa este, si pe langa acesta sotul supravietuitor va avea si un drept special, separat cu privire la mobilier si obiectele de uz casnic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile sotiei cand sotul a decedat CristinaDv CristinaDv Buna ziua, As vrea sa stiu ce drepturi are sotia in cazul in care sotul (singur la parinti) a decedat. Nu au copii iar toate propietatile si bunurile lui au ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Succesiune sot supravietuitor dimabronia dimabronia buna ziua. De curand mi-a decedat sotul. Impreuna ne-am cumparat un apartament si o masina , iar acum sant amenintata de fratele sotului ca a acceptat ... (vezi toată discuția)