avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua ,am o întrebare,la decesul unui părinte care sunt procentele la o dezbatere a. mostenire? În viața au ramas mama și trei copii
Cel mai recent răspuns: Claudia-Elena Mardare , Avocat 18:18, 22 Iulie 2019
Art. 972

Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.

(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.



Bună ziua,
După cum a prezentat colega mea, mai sus, mama ca moșteni 1/4 din masa succesorală rămasă de pe urma defunctului, iar copiii 3/4 din aceasta, care se vor împărți în mod egal între ei.
Mulțumesc pt lamuriri
Cu plăcere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire papacostas papacostas Care este cota parte pe care o mosteneste sotul supravietuitor din bunurile dobandite inainte de casatorie de la sotul defunct (vezi toată discuția)
Mostenire Liliminea@yahoo.com Liliminea@yahoo.com Santem 4 frati si avem o casa si pamant mostenit de la bunici .O sora a decedat(casatorita si nu are copii) Sotul ei supravietuitor are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotiei cand sotul a decedat CristinaDv CristinaDv Buna ziua, As vrea sa stiu ce drepturi are sotia in cazul in care sotul (singur la parinti) a decedat. Nu au copii iar toate propietatile si bunurile lui au ... (vezi toată discuția)