O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii rezervatari- si ceilalti copii. In testament, persoana in cauza face precizarea ca acel copil caruia i s-a adresat testamentul , va trebui sa-l ingrijeasca pe tata,sa-l mormanteze si sa-i faca toate parastasele de dupa deces,conform traditiilor crestine.
Testamentul a fost insotit de un certificat de sanatate mintala,de la medicul de familie,dar notarul a eliberat acest testament fara martori,doar pe declaratiile si dorintele batranului tata.
Daca toate ,cele scrise in testament, sunt respectate,TESTAMENTUL POATE FI ATACAT DE FIII REZERVATARI ???
Daca raspunsul este afirmativ,atunci cum se poate mentine "in picioare",textul acestui act si ce cota din averea parintilor revine fiecarui mostenitor,in cazul in care:
- Sotia este decedata si nu a dat niciunuia dintre cei trei copii nimic din ce-a avut.
- Sotul supravietuitor face testamentul unuia dintre ei,iar ceilalti doi sunt trecuti ca mostenitori rezervatari ?
Cu mult respect,astept un raspuns.
rezerva succesorala este de 1/8 pt sotul supravietuitor iar pt copii 3/4. In mod normal notarul are obligatia sa puna in vedere testatorului consecintele juridice ale actului si efectele acestuia dupa moartea lui.
Daca rezerva succesorala ar fi incalcata in alte situatii decat aceasta, se procedeaza la reducerea liberalitatilor, mai intai legatele iar apoi donatiile.
Casa parintilor
Ghinda02
Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral
sarm07opr
Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)