avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce ar trebui să fac, dacă mă căsătoresc, ca să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce ar trebui să fac, dacă mă căsătoresc, ca să fiu sigură că testamentul prin care las toate bunurile mele unuia dintre frați nu poate fi atacat de soț după decesul meu?

Nu sunt casatorita si am 3 frati ,dar nu am copii.Am 50 ani .
Mama a murit si mai traieste doar tatal meu.

Am 2 apartamente pe numele meu si as vrea sa le las prin Testament unui singur frate ( ptr ca am o sora bolnava din nastere cu retard mintal si el este cel care sta si acum cu ea si care va avea grija de ea binenteles cu ajutorul meu )

As vrea sa ma casatoresc cu cineva care are un copil dintr-o casatorie anterioara. Noi nu avem copii.
Daca las bunurile mele prin Testament la Notar , unui singur frate ( cel care are grija de sora mea ) dupa decesul meu .testamentul poate fi atacat in vreun fel de sotul supravietuitor care inteleg ca ar avea vocatie la mostenire ? Si daca da ( desi nu imi pun problema ca ar putea face asa ceva NU VREAU SA LAS lucrurile ambigue dupa moartea mea ) ce acte suplimentare as putea incheia cu viitorul sot ptr a exclude o astfel de posibilitate?Sau mai bine nu ma mai casatoresc....
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
O data casatorit, nu puteti inlatura aceasta posibilitate.
Cat timp nu sunteti casatorit ii puteti lasa fratelui un testament in deplina siguranta.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Atata timp cat nu sunteti casatorit, la mostenire vin fratii si parintele supravietuitor.
Dupa casatorie are vocatie si sotul supravietuitor.
Nu exista acte legale de inlaturare fie a tatalui fie a sotului supravietuitor.
Singura posibilitate legala este aceia de a dona sau vinde fratelui de care vorbiti acum acele bunuri si apoi sa va casatoriti.
Am inteles , Multumesc .De tata nu se pune problema .

In ceea ce priveste ceilalti frati dupa moartea tatalui meu ,daca las prin Testament totul unui singur frate ,inteleg ca am dreptul asta . O doamna avocat mi-a spus ca fratii nu sunt mostenitori rezervatari ,nu au vocatie la mosternire daca exista un testament. Testamentul poate fi atacat de ei NUMAI daca contesta discernamantul meu testamentar ( ceea ce nu este cazul lucrez , sunt economista ) .Asa este ,va rog?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Așa este. Frații nu sunt moștenitori rezervatari. Ei pot fi înlăturați de la moștenire prin testament. Nefiind rezervatari, ei nu pot obține reducțiunea testamentului pentru întregirea a ceea ce nu au (dreptul la rezervă).

În schimb, soțul supraviețuitor este moștenitor rezervatar.
Rezerva este de 1/2 din cota succesorală.
Iar cota diferă în funcție de moștenitorii cu care vine în concurs.
De exemplu, în concurs cu colateralii privilegiați (frații/surorile defuntului) cota succesorală a soțului supraviețuitor este de 1/2 din moștenire. Deci rezerva lui este 1/4 . Din ce? Din două apartamente. (din ceea ce ar fi moștenit dacă nu ar fi existat testamentul).

Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2019
romascanu, moderator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti face contract de donatie sau contract de intretinere cu drept de folosinta pe viata. Adica nu mai sunteti proprietara, dar le puteti folosi si locui pana la moarte in oricare din ele, chiar in ambele simultan. Puteti sa le si inchiriati. Astfel sotul nu mai are ce mosteni.

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Cand are sotia dreptul la casa mostenire de la parinti a sotului breaza54 breaza54 Buna ziua! Va prezint urmatoare situatie: suntem doi frati. eu am doi copii si fratele meu este casatorit dar nu are copii. Parintii au decedat si am ramas cu ... (vezi toată discuția)