avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand are sotia dreptul la casa mostenire de la parinti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand are sotia dreptul la casa mostenire de la parinti a sotului

Buna ziua! Va prezint urmatoare situatie: suntem doi frati. eu am doi copii si fratele meu este casatorit dar nu are copii. Parintii au decedat si am ramas cu casa mostenire. Cota este de 1/2. Va rog sa-mi spuneti in ce situatie sotia fratelui meu ar putea avea dreptul la casa mostenita, Va multumesc.
in caz de deces al fratelui dvs, sotia lui va mosteni jumatate din cota fratelui dvs.
ati specificat jumatate din cota fratelui meu.si cealalta jumatate?
va fi mostenita de dvs in calitate de frate. asta daca nu apuca fratele sa ii faca testament nevestei pt toata cota sa si astfel sa va inlature de la mostenire .

Art. 972
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
Ultima modificare: Duminică, 2 Aprilie 2017
gi-jane2, moderator
Când (dacă) moartea îi va despărți și numai dacă:
1) ea îi va supraviețui lui
2) el va mai avea atunci ceea ce are azi (parte din casa părintească)

Soțul supraviețuitor moștenește pe soțul decedat. Moștenește din întreaga avere a soțului decedat, indiferent dacă această avere conține și ceva provenit de la părinți ori de la ...vreun extraterestru aterizat în bătătură :) (= nu conteză de unde are defunctul, ci doar ceea ce are el în clipa morții). Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului celui decedat...

Dacă vreți ca fratele dvs. să nu mai aibă parte din casa părintească, atunci plătiți-i acum, cât este viu, partea lui de casă (partaj cu sultă).

Sau așteptați să vedeți cum organizează viața ordinea plecărilor pe lumea ailaltă.
Sau ...Există „N” varinate care mai depind și de apropierea dintre oameni pe care nu o poate impune nicio literă a legii. (cum ar fi dorința unchiului și a soției sale de a lăsa copiilor dvs. ceea ce au, fiindcă tot n-au ei copiii etc...).
Ultima modificare: Marți, 4 Aprilie 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!fratele meu a murit inaintea lui tata.cand fratele ... mon1998 mon1998 Buna Ziua!Mama a murit prima la 9 ani a murit si Fratele meu DUPA 1 AN a murit tata.Tata nu facuse taxa de succesiune dupa mama. Cand fratele meu a murit ,eu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)