avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua!
Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) pentru 1/2 din imobilul pe care il detine dupa moartea sotului ei,iar cealalta jumatate este a surorii mele vitrege,ce drepturi am eu prin testament?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 16:14, 10 Iulie 2012
Dvs sunteti daca sunteti singurul copil , mosteniti prin testament ce v a lasat mama dvs, daca mai exista si alti succesibili rezervatari adica sot , parinti sau alti copii naturali sau adoptati ai mamei dvs, acestia la decesul mamei dvs pot cere reductiunea liberalitatilor excesive pentru ca le incalca rezerva succesorala.
Va multumesc pentru raspuns.
Ce poata sa insemne "reductiunea liberalitatilor excesive pentru ca le incalca rezerva succesorala"?
Mai am o sora vitrega si sa inteleg ca poate ataca testamentul dupa moartea mamei mele si sa ceara partea ce i se cuvine ?
Ea are deja (prin moartea tatalui ei) jumatate din casa in care sta cu mama mea,iar mama mea a considerat ca prin testament jumatatea cealalta sa-mi revina mie.
Daca sora vitrega este fiica numai a tatalui nu are vocatie la mostenirea lasata de mama dvs.
sora mea vitrega este fiica mamei mele si prin urmare ii poate ataca testamentul mamei?
va multumesc.
Da doamna. Daca este fiica mamei dvs poate ataca testamentul pentru ca este mostenitor rezervatar, adica poate cere reducuctiunea testamentului pentru ca ii incalca cota de mostenire - rezerva succesorala la care are dreptul prin lege!Nu putetui mosteni dvs tot daca mai exista inca un copil decat cu acordul acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare testament DanPopescu1980 DanPopescu1980 Buna seara, Tatăl nostru, a doua surori, decedat în anul 2008 i a lăsat prin testament toate bunurile sale fratelui nostru vitreg, care nu este nici macar ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moarte iuli113 iuli113 ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva. bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire jlo jlo Buna ziua intrebarea mea este urmatoarea: daca bunica sotului meu face un testament in care -i lasa stranepoatei(minora) ei(copilul nostru) un apartament ... (vezi toată discuția)