ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva.
bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe bunicul care traieste impreuna au 2 fete,intre bunica si bunic sa facut un testament in care bunica ii lasa la moartea ei toata averea ei bunicului,precizez ca au trecut 2,5 ani de la moartea bunicii.bunicul meu vrea sa ii lase imobilul mamei mele deci unei singure fiice si celeilalte fiice sa nu ii dea nimic...se poate face asa ceva?cum se poate face?in momentul de fata bunicul este proprietar daca intre bunica si bunic sa facut testament?cum se poate rezolva acest lucru deoarece cealalta fiica a bunicului nu este de acord ca bunicul meu sa ii lase averea surorii ei...va rog sa ma ajutati daca se poate..
actele intocmite de bunic pot fi atacate daca se dovedesc ca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari, ascund o simulatie sau autorul nu avea capacitate juridica si de exercitiu la data intocmirii lor.
Testamentul in cauza incalca rezerva succesorala a celor 2 fiice, deci el poate fi atacat de catre oricare dintre cele 2 fiice.
Poate in schimb sa-i vanda partea lui cui doreste (doar vanzare, liberalitatile gen donatie, testament, fiind la randul lor atacabile), adica 1/2 din bunurile care au fost comune + partea sa de mostenire din partea bunicii.
In prezent si testamentul facut de bunica poate fi atacat, pt ca incalca rezerva succesorala a celor 2 fiice.
Doar ca actiunea in instanta se precrie in 3 ani, daca mai stau cele 2 fiice putin...pierd sansa de a-l ataca.
deci sa va spun cum scrie in testamentul lasat de bunica:"" las intreaga mea avere mobila sotului meu pe care il institui legatarul meu universal,declar caam mostenitori rezervatari insa aceasta imi este vointa'',acum se poate face succesiune dupa bunica adica bunicul sa devina proprietar si apoi sa faca act de vanzare cumparare cu una dintre fiice?sau numai dupa ce se face 3 ani de la moartea bunicii?
Acest testament poate fi atacat si se poate castiga lejer de cele 2 fiice, si astfel bunicul nu isi va putea atribui tot, deci nu va putea vinde nimanui, decat partea care ii va reveni legal, dupa proces.
Cele 2 fiice au drept la rezerva ( bunica a scris ca are mostenitori rezervatari) si pot obtine partea lor din mostenirea bunicii acum, fara sa ii mai permita tatalui lor sa isi insuseasca toata averea.
Atentie! fiicele sa nu lase sa treaca 3 ani, am inteles ca mai e putin, sa-si angajeze un avocat si sa intenteze actiunea acum. Daca trec cei 3 ani, se prescrie actiunea si ramane bunicul cu tot si vinde cui vrea el.
Testament
elizabeta
buna ziua, as dori sa stiu daca beneficiez si eu ca sotie supravietuitoare de testamentul sotului meu pe care la primit mostenire de la parintii lui (eu nu ... (vezi toată discuția)