avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare cumparare

Bunica prietenei mele a decedat si a lasat intreaga sa avere prin testament sotului ei chiar daca ei au 2 fiice care traiesc,in momentul de fata una dintre fete si prietena mea are grija bunicul respectiv tatal.Cum poate sa faca un act de vanzare cumparare pe fiica care are grija de el cu toate ca mai are 1 fiica si nu sa facut succesiunea dupa sotie..Va rog sa ma ajutati..
Cel mai recent răspuns: iuli113 , utilizator 21:20, 15 Mai 2010
Mai intai va trebui dezbatuta succesiunea. Apoi, in ipoteza in care nu se solicita reductiunea liberalitatilor excesive de catre vreuna din cele doua fiice, atunci se poate incheia un act de vanzare-cumparare.
Eu consider ca daca cele 2 fiice sunt chemate la notar este ok ,dar problema este ca daca una dintre ele este plecata in strainatate poate fi reprezentata de altcineva?Din testament reiese dupa parerea mea ca incalca rezerva succesorala din moment ce lasa intreaga avere sotului,dar din ce stiu termenul de 3 ani este apreciat de catre legiuitor ca fiind de ajuns pt a cere "reductiunea' are si este prescriptibil potrivit decretului 167/1958..este corect?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
iuli113, utilizator
Mai intai trebuie dezbatuta mostenirea, la notar, in baza testamentului. Daca nici una din fiice nu depune contestatie impotriva testamentului (Reducţiunea liberalităţilor excesive reprezintă o sancţiune civilă ce vizează acele donaţii şi legate făcute de defunct care aduc atingere rezervei moştenitorilor rezervatari, in cazul de fata cele doua fiice), bunicul devine unic proprietar.
in baza certificatului de mostenitor emis de notar, poate sa vanda cui vrea dumnealui.
Da, dezbaterea succesiunii la notar. Orice persoana poate sa dispuna prin testament de averea sa in favoarea oricarei persoane, insa atunci cand testeaza trebuie sa respecte drepturile speciale ce apartin unei categorii de mostenitori ce poarta denumirea de "mostenitori rezervatari": sotul supravietuitor, descendentii si ascendentii privilegiati. Aceste drepturi sunt denumite "rezerva". Daca este incalcata aceasta rezerva, cei lezati pot opta pentru reductiunea liberalitatilor excesive ,adica pentru aducerea in patrimoniul lor a partii din succesiune ce li se cuvine de drept. Mai intai trebuie dezbatuta succesiunea in prezenta tuturor mostenitorilor si citit testamentul si apoi se pot face alte operatiuni juridice.
Nu este vorba despre nicio contestatie impotriva testamentului, ci despre o actíune in instanta, in baza textelor speciale din codul civil, prin care se solicita reductiunea testamentului.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa moarte iuli113 iuli113 ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva. bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe ... (vezi toată discuția)
probleme dezbatere succesiune iuli113 iuli113 Bunicului meu i-a fost lasat un testament prin care bunica ii lasa lui toata mostenirea,dar are 2 fiice,de la moartea bunicii au trecut 2,5 ani,am fost la un ... (vezi toată discuția)
Testament bogdanptr bogdanptr Buna ziua, Sora bunicii mele mi-a facut un testament la notariat pentru 2 spatii comerciale pe care le-a mostenit (tot prin testament) in timpul casatoriei ... (vezi toată discuția)