avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua,

Sora bunicii mele mi-a facut un testament la notariat pentru 2 spatii comerciale pe care le-a mostenit (tot prin testament) in timpul casatoriei de la strabunica mea. Ea nu are copii, dar sotul ei are 2 fete din prima lui casatorie.

Daca moare sotul surorii bunicii, este valabil (si sigur) testamentul, sau poate fi contestat in instanta de fetele lui din prima casatorie?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: bogdanptr , utilizator 12:17, 14 Martie 2014
Buna ziua,
Orice act incheiat poate fi contestat de cineva.
Problema este cate sanse are sa si dovedeasca faptul ca acel act nu este legal.
Fetele sotului nu au legatura cu averea sotiei tatalui lor, ce v-a lasat sora bunicii prin testament sunt bunurile ei proprii si nu au motiv de atac.
Daca ar deceda sora bunicii inaintea sotului ei, sotul ei e cel in drept sa atace testamentul pt ca ii incalca rezerva succesorala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
Multumesc (cu intarziere) pentru raspuns!
Acţiunea în reducţiunea testamentului, este o acţiune personală şi patrimonială, prescriptibilă în termenul general de 3 ani prevăzută de art. 3 din Decretul nr. 167/1958, în situaţia în care moştenitorii rezervatari nu se află în posesia obiectului reducţiunii.

Termenul de prescripţie începe să curgă de la data deschiderii succesiunii, când se naşte dreptul la acţiune al moştenitorilor rezervatari.

Fetele din prima casatorie a sotului sunt mostenitoare rezervatare, sau numai sotul e mostenitor rezervatar? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare testament criscorina criscorina Buna ziua, Unchiul meu pe care il ingrijim ne-a lasat mie si familiei mele prin testament toate bunurile mobile si imobile. Dansul nu a avut copii si ... (vezi toată discuția)
Atacare testament irinamanoliu irinamanoliu Cum as putea ataca un testament facut in favoarea unei terte persoane de catre bunica mea vitrega (era diagnosticata la acea data cu Alzheimer). Eu am un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare iuli113 iuli113 Bunica prietenei mele a decedat si a lasat intreaga sa avere prin testament sotului ei chiar daca ei au 2 fiice care traiesc,in momentul de fata una dintre ... (vezi toată discuția)