Bunicului meu i-a fost lasat un testament prin care bunica ii lasa lui toata mostenirea,dar are 2 fiice,de la moartea bunicii au trecut 2,5 ani,am fost la un avocat sa il intreb cum pot face ca sa ii ramana toata mostenirea bunicului meu fara ca cele 2 fiice sa primeasca nimic din masa succesorala si avocatul mi-a spus ca nu se poate face ca dupa 3 ani bunicul sa devina complet mostenitor,dar colegii de pe forum mi-au spus ca se poate face ca bunicul dupa 3 ani sa devina mostenitor in baza testamentului,poate cineva sa imi dea un sfat corect sau daca exista o lege sau un articol in codul civil in legatura cu testamentul lasat de bunica???#-o
da..am inteles asta ..dar avocatul cu care am vorbit mi-a spus ca nu conteaza ca trece 2 ani sau 3 ca nu se poate intabula bunicul in cf pe baza testamentului fara sa tina cont de cele 2 fiice si fata de rezerva succesorala....deci ce trebuie sa faca bunicul dupa 3 ani?
Sa ne lamurim!
Bunicul nu poate mosteni tot, pentru ca fiicele sunt mostenitorea rezervatare si, indiferent de acest testament primesc si ele o cota din mostenire.
Termenul de trei ani este termenul de prescriptie pentru a cere reductiunea testamentului.
Partajul este imprescriptibil, adica se poate cere oricand!
Bunicul trebuie sa faca partaj cu cele doua fiice, insa nu are interes sa-l faca acum ci dupa ce vor trece trei ani.
Reductiunea liberalitatilor este reglementata de art. 848 s.urm C.civ.