Buna seara,
Tatăl nostru, a doua surori, decedat în anul 2008 i a lăsat prin testament toate bunurile sale fratelui nostru vitreg, care nu este nici macar copilul sau biologic. Poate fi contestat acest testament? Va mulțumesc,
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Testamentul în sine ca act notarial nu poate fi atacat ca act în sine, dar se poate invoca încălcarea rezervei succesorale de către moștenitorii rezervatari, dacă acestora li s-a încălcat rezerva destinată moștenirii.
Oricum titularul testamentului în cel mai rău caz ar putea pierde doar jumătate din ce a primit prin testament. Moștenitorii rezervatari ar putea recupera doar jumătate din cât li s-ar fi cuvenit de drept.
Reducțiunea liberalităților excesive reprezintă o sancțiune de drept civil care lipsește de eficacitate acele liberalități care aduc atingere rezervei succesorale a moștenitorilor rezervatari (descendenți, ascendenți privilegiați și soțul supraviețuitor).
Reducțiunea pe cale judecătorească. În situația în care nu se realizează un acord între părțile interesate, rezolvarea problemelor litigioase urmează să se facă pe cale judecătorească (art. 108 din Legea nr. 36/1995[4]). Moștenitorii rezervatari pot cere reducțiunea fie prin intentarea acțiunii în reducțiune (atunci când bunurile care constituie obiectul liberalității excesive se află în posesia celor gratificați), fie prin invocarea excepției de reducțiune (atunci când bunurile care constituie obiectul liberalității excesive se află în posesia moștenitorului rezervatar). Reducțiunea nu operează de drept, ci trebuie să fie invocată[5]. Art. 1.092 C. civ. prevede în mod expres că liberalitățile care încalcă rezerva succesorală sunt supuse reducțiunii la cerere.
Testament
alexandra_25
Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)