avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un testament se poate ataca in Instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un testament se poate ataca in Instanta?

Buna ziua!
Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca dupa ce moare testamentul poate fi atacat in instanta de copii.

Cu multumiri,
Orce act este atacabil. avand in vedere ca unchiul are doi copii care sunt mostenitori rezervatari acestia pot cere reductiunea testamentului pt cota de rezerva succesorala ce li se incalca.
Bineinteles. Descendentii (copii) sunt mostenitori rezervatari. Nu pot fi indepartati de la dreptul lor printr-un testament. Legea le apara drepturile.
Dar, aveti sansa sa primiti jumatate din ce vrea sa va lase testatorul.
Rezerva celor doi copii este 3/16 pt fiecare, restul mostenirii puteti sa o culegeti dvs.
Multumesc pentru raspunsuri.
Deci poate fi atacat, chiar daca a fost la IML sa scoata un certificat ca este in deplinatatea facultatilor mintale, la recomandarea unui notar.
Nu , faceti confuzie. testamentul se poate ataca fie pt reductiune cand exista mostenitori rezervatari, copii sot si parinti , fie sa se anuleze testamentul pe lipsa xcapacitatii de exercitiu deplina a testatorului in momentul intocmirii testamentului. Deci reductiunea cu IML sau fara poate fi ceruta.

Alte discuții în legătură

Atacare in instanta a testamentului notarial de catre mostenitorii rezervatari mihaela34vivi mihaela34vivi Buna seara,imi puteti spune care sunt putinele sanse de a ataca in instanta un testament notarial facut de sot catre sotie,in situatia in care apar mostenitori ... (vezi toată discuția)
Testament alexandra_25 alexandra_25 Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)
Cine poate ataca in instanta un testament? elenapopescu8 elenapopescu8 Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut ... (vezi toată discuția)