Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema:
La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut copii.Acum batrana vrea sa-mi lase mie prin testament locuinta si terenul aferent pe care si dansa le-a primit tot prin testament de la sot . Problema ar fi ca mai are cativa nepoti din partea surorilor dansei ,care ma gandesc eu ar avea dreptul la acesta mostenire.Cu toate ca nu au fost prea apropiati,dar nu vreau sa ma ard inca odata de aceea va rog sa-mi spuneti ce trebuie facut?
Mergeti la un Notar Public.
Din punct de vedere legal, succesorii legali ai defunctului au dreptul la o cota destinata numai lor - rezerva succesorala.
Nepotii intra in categoria succesorilor rezervatari.
Rezerva succesorală este acea parte din patrimoniul celui care lasă moştenirea la care persoanele apropiate defunctului (mostenitorii rezervatari) au dreptul în virtutea legii, împotriva voinţei sale manifestate prin liberalităţi făcute în timpul vieţii (donaţii) şi/sau prin dispoziţii testamentare pentru cauză de moarte (legate sau exheredări).
Daca are mostenitori rezervatari, testatorul poate dispune prin liberalitati doar de o parte din mostenire numita cotitate disponibila.
Dacă defunctul are moştenitori rezervatari şi dacă a dispus de patrimoniul său prin donaţii şi/sau testament, masa succesorală, la care se adaugă donaţiile făcute în timpul vieţii, se divide în două părţi:
- rezerva succesorală, pe care o vor mosteni succesorii rezervatari, chiar şi împotriva voinţei liberale a defunctului, şi
- cotitatea disponibilă, în privinţa căreia voinţa defunctului este suverană, discreţionară.
Buna ziua!, da se poate ataca de mostenitori, preferabil e sa incheiati un contract de intretinere cu uzulfruct-viager,( acesta necesita taxe) dar e inatacabil,la fel ca si un contract de vanzare-cumparare.O zi buna va doresc.
Inteleg din descrierea Dvs. ca batrana nu are mostenitori rezervatari (nepotii dupa sora nu sunt mostenitori rezervatari), asadar nu ar avea calitatea sa ceara anularea testamentului pe aceasta cale, insa ar putea invoca faptul ca batrana nu ar avea discernamant la momentul incheierii actului (testamentului) avand in vedere varsta, pentru rezolvarea acestei situatii ar fi bine sa obtineti un Certificat medico-legal psihiatric de la INML cu care sa va prezentati la notar in vederea incheierii testamentului, deasemenea ar fi oportun ca mai intai batrana sa deschida succesiunea dupa sotul sau in baza testamentului existent si apoi sa va faca Dvs. alt testament.
In primul rand, cum sa va ardeti? Daca primiti o mostenire bine, daca nu iara bine...
daca nu e asa, inseamna ca situatia nu e ca o batrana vrea sa va lase o mostenire si atunci actul ce trebuie incheiat trebu8ie sa fie unul adaptat situatiei concrete.
Nu faceti intretinere daca nu intretineti pe nimeni, nu faceti testament daca dati bani etc. Asa incat, mai bine mergeti la un avocat, nu va recomand sa simulati situatia reala.
Orice act e atacabil; totusi, cu cat e mai aproape de situatia de fapt reala, cu atat sansele de a-l desfiinta scad.
Mostenire
pedrosolitar
Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)