avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine poate cere reductiunea liberalitatilor excesive?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine poate cere reductiunea liberalitatilor excesive?

Concret: defunctul nu a avut copii si nici sot. A avut 2 frati (ambii decedati la data deschiderii testamentului). Un frate a avut 2 copii, celalalt 1 copil. Defunctul a lasat prin testament intregul patrimoniu unuia dintre cei 3 nepoti.

Pot cei doi nepoti sa ceara reductiunea liberalitatilor excesive? Sunt acestia mostenitori rezervatari?

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: calin_andrei , utilizator 12:40, 10 Noiembrie 2016
Mostenitori rezervatari sunt sotul, descendentii (copiii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit) si ascendentii privilegiati (parintii defunctului).
Buna ziua,
NU intrucat fratii si nepotii de frati nu sunt mostenitori rezervatari.
Nepotii de frati si fratii nu pot contesta liberalitatile excesive .( nu sunt mostenitori rezervatari ).


Rezerva succesorală este acea parte din patrimoniul celui care lasă moştenirea la care persoanele apropiate defunctului (mostenitorii rezervatari) au dreptul în virtutea legii, împotriva voinţei sale manifestate prin liberalităţi făcute în timpul vieţii (donaţii) şi/sau prin dispoziţii testamentare pentru cauză de moarte (legate sau exheredări).


Asadar, daca are mostenitori rezervatari, testatorul poate dispune prin liberalitati doar de o parte din mostenire numita cotitate disponibila.


Am inteles, multumesc tuturor pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire pedrosolitar pedrosolitar Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)
Cine poate ataca in instanta un testament? elenapopescu8 elenapopescu8 Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut ... (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)