Concret: defunctul nu a avut copii si nici sot. A avut 2 frati (ambii decedati la data deschiderii testamentului). Un frate a avut 2 copii, celalalt 1 copil. Defunctul a lasat prin testament intregul patrimoniu unuia dintre cei 3 nepoti.
Pot cei doi nepoti sa ceara reductiunea liberalitatilor excesive? Sunt acestia mostenitori rezervatari?
Mostenitori rezervatari sunt sotul, descendentii (copiii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit) si ascendentii privilegiati (parintii defunctului).
Nepotii de frati si fratii nu pot contesta liberalitatile excesive .( nu sunt mostenitori rezervatari ).
Rezerva succesorală este acea parte din patrimoniul celui care lasă moştenirea la care persoanele apropiate defunctului (mostenitorii rezervatari) au dreptul în virtutea legii, împotriva voinţei sale manifestate prin liberalităţi făcute în timpul vieţii (donaţii) şi/sau prin dispoziţii testamentare pentru cauză de moarte (legate sau exheredări).
Asadar, daca are mostenitori rezervatari, testatorul poate dispune prin liberalitati doar de o parte din mostenire numita cotitate disponibila.
Mostenire
pedrosolitar
Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)