avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine poate ataca in instanta un testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine poate ataca in instanta un testament?

Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema:
La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut copii.Acum batrana vrea sa-mi lase mie prin testament locuinta si terenul aferent pe care si dansa le-a primit tot prin testament de la sot . Problema ar fi ca mai are cativa nepoti din partea surorilor dansei ,care ma gandesc eu ar avea dreptul la acesta mostenire.Cu toate ca nu au fost prea apropiati,dar nu vreau sa ma ard inca odata de aceea va rog sa-mi spuneti ce trebuie facut?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu as vrea sa ajung in faza sa fac acolo investitii ,sa-mi pierd serviciul,sa mut copii din bucuresti in provincie si dupa sa vina cineva sa ia gata facut . Unde stau acum am vrut sa cumparam, am fost mintiti ca au acte ,am ramas si fara bani si cu investitii facute si in final platesc chirie la mostenitorii de drept de aceea nu vreau sa gresesc!
Daca doriti sa cumparati, atunci testamentul nu e potrivit. Din pacate,nu inteleg ce act anume doriti sa faceti sau care este situatia reala cu privire la care v-ati inteles. Dati bani, nu dati, cand va mutati, cand faceti acele investitii. '
In privinta situatiei anterioare, de regula va puteti recupera banii investiti.

Limitele dreptului de dispozitie in materia succcesiunilor sunt prevazute in favoarea mostenitorilor rezervatari si vizeaza numai liberalitatile facute prin acte inter vivos (donatii) si mortis causa.(testamente)

Could civil prin art. 1086 defineste notiunea de rezerva succesorala ca fiind "partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitat"

Conform art. 1095 din Cod civil: 1Dreptul la actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor.

2 In cazul liberalitatilor excesive a caror existenta nu a fost cunoscuta de mostenitorii rezervatari, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand au cunoscut existenta acestora si caracterul lor excesiv.

3 Exceptia de reductiune este imprescriptibila extinctiv.


Reductiunea liberalitatilor excessive se poate realiza prin buna invoiala a celor interesati.

In situatia unui dezacord , reductiunea poate fi invocata in fata instantei de judecata pe cale de exceptie sau pe cale de actiune.

In cazul existentei mai multor mostenitori rezervatari, reductiunea opereaza numai in limita de cotei de rezerva cuvenite celui care a cerut-o si profita numai acestuia.


Intregirea rezervei succesorale se realizeaza in natura.


Persoanele care pot cere reductiunea sunt : mostenitorii rezervatari, succesorii mostenitorilor rezervatari si creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.

Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, descendentii si parintii defunctului.




Succes.
Va multumesc pt sfaturi tuturor ! Am fost la notar ,saptamana viitoare o sa faca actul de mostenire dupa sot. Va trebui sa dau drumul si la cartea funciara iar dupa aceea sa facem contract de vanzare. Ne-a fost recomandat ca fiind cel mai sigur peste ani . Acum nu e nimeni interesat de aceasta casa dar in timp cine stie! Am vorbit cu batrana si cu surorile ei si sunt de acord.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire pedrosolitar pedrosolitar Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)
Cine poate cere reductiunea liberalitatilor excesive? calin_andrei calin_andrei Concret: defunctul nu a avut copii si nici sot. A avut 2 frati (ambii decedati la data deschiderii testamentului). Un frate a avut 2 copii, celalalt 1 copil. ... (vezi toată discuția)
Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal? unait29 unait29 Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa ... (vezi toată discuția)