avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal?

Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa lase mostenire la unul din copii tot pamantul care il detine aproximativ 10 hectare. Daca face o donatie la unul dintre copii , nepotul din partea celuilalt poate contesta actul de donatie in tribunal?
Cel mai recent răspuns: unait29 , utilizator 15:28, 15 Mai 2015
DA.
Daca doneaza tot terenul (si numai are alte bunuri de valoare sensibil apropiata), se pare ca se incalca rezerva succesorala.

Rezerva succesorală este acea parte din patrimoniul celui care lasă moştenirea la care persoanele apropiate defunctului (mostenitorii rezervatari) au dreptul în virtutea legii, împotriva voinţei sale manifestate prin liberalităţi făcute în timpul vieţii (donaţii) şi/sau prin dispoziţii testamentare pentru cauză de moarte (legate sau exheredări). Asadar, daca are mostenitori rezervatari, testatorul poate dispune prin liberalitati doar de o parte din mostenire numita cotitate disponibila.
Prin urmare, dacă defunctul are moştenitori rezervatari şi dacă a dispus de patrimoniul său prin donaţii şi/sau testament, masa succesorală, la care se adaugă donaţiile făcute în timpul vieţii, se divide în două părţi:
- rezerva succesorală, pe care o vor mosteni succesorii rezervatari, chiar şi împotriva voinţei liberale a defunctului, şi
- cotitatea disponibilă, în privinţa căreia voinţa defunctului este suverană, discreţionară.
Dar daca unul dintre copii are grija de acel parinte in viatza (pana cand acesta decedeaza)se poate face un act prin care persoana ingrijita (parintele copilului) poate sa lase toata averea(10 ha pamant si o casa la tzara) acelui copil.. fara ca nepotul din partea celuilalt copil decedat sa poata actiona in tribunal sa isi ia partea (adica jumatate)?
Si ce act se poate face?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate cere reductiunea liberalitatilor excesive? calin_andrei calin_andrei Concret: defunctul nu a avut copii si nici sot. A avut 2 frati (ambii decedati la data deschiderii testamentului). Un frate a avut 2 copii, celalalt 1 copil. ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti cand exista testament ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa ... (vezi toată discuția)
Cine poate ataca in instanta un testament? elenapopescu8 elenapopescu8 Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut ... (vezi toată discuția)